Fianna Fáil

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Fianna Fail)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Fianna Fáil – Republikanska stranka (irski: Fianna Fáil – An Páirtí Poblachtánach), češće navođena tek kao Fianna Fáil (fonetski:ˌfʲiənə ˈfɔːlʲ}} je politička stranka koja djeluje u Republici Irskoj, osnovana 1926. Iako je njen osnivač i dugogodišnji vođa Eamonn de Valera bio poznati irski nacionalist i veteran borbe za nezavisnost, sa vremenom je stekla reputaciju umjerenosti, te se po orijentaciji tradicionalno smješta u centar, lijevo od stranke Fine Gael i desno od Laburističke stranke. Prvi put je na vlast došla 1932. godine i otada pa sve do danas je na vlasti - bilo samostalno, bilo o u raznim koalicijama - bila 61 od 79 godina, a na svim izborima do izbora 2011. je osvajala najveći broj glasova. Sedam od njenih osam vođa su služili kao irski premijeri. Zbog svega toga je stekla reputaciju "prirodne vladajuće stranke" u Irskoj.

Fianna Fail je na vlasti bila neprekinuto od 1997. do danas, a taj period pod premijerom Bertiejem Ahernom je karakterizirao dotada nezapamćeni ekonomski bum tokom koga se Irska od nekoć zabačene i siromašne zemlje na periferiji Evrope pretvorila u "keltskog tigra". Međutim, ista stranka se drži odgovornom i za ekonomsku politiku zahvaljujući kojoj je Irsku globalna ekonomska kriza krajem 2000-ih daleko teže pogodila od ostalih evropskih zemalja. Zbog svega toga je Fianna Fail na izborima u februaru 2011. doživjela historijski poraz, završivši na trećem mjestu po broju glasova.

Od aprila 2009. je Fianna Fail članica Evropske liberalne, demokratske i reformske stranke (ELDR) koja okuplja liberalne stranke Evropske Unije.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]