Fergusonova puška

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Mehanizam punjenja Fergusonove puške

Fergusonova puška je naziv za vjerojatno prvu pušku-ostragušu koja se koristila u ratne svrhe. Imala je kalibar .65 in (16,5 mm), a od većine pušaka svog doba - sprednjača -se razlikovala zbog toga što je imala zatvarač, odnosno punila se straga. Ime je dobila po svom pronalazaču, britanskom majoru Patricku Fergusonu koji je s njom opskrbio svoju jedinicu lake pješadije u američkom ratu za nezavisnost.

U rukama izvježbanog vojnika Fergusonova puška je mogla ispaliti 6-10 metaka po minuti, odnosno 2-4 puta brže od tadašnjih musketa. Većina historičara vjeruje kako je upravo korištenje te puške donijelo pobjedu Britancima u bitci kod Brandywinea.

Međutim, Fergusonovi pretpostavljeni nisu imali razumijevanja za to oružje, napravljeno decenijama prije svog vremena. Njegovo efikasno korištenje je zahtjevalo preradikalnu promjenu tada važeće taktike, a i slaba metalurgija je bila razlogom čestih kvarova. Fergusonove puške su se, stoga, umjesto kao standardno oružje, koristile za snajpiranje i čarke. Sam Ferguson je poginuo u biti kod King's Mountaina 1780. godine.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]

Oružja Britanskog Imperija 1722–1965