Fergus mac Léti

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Fergus mac Léti (također mac Léte, mac Léide, mac Leda) bio je, prema irskim srednjovjekovnim legendama i tradiciji, kralj Ulstera. Njegovo mjesto u tradicionalnoj kronologiji nije precizno - prema nekim izvorima je bio suvremenik velikog kralja Conna od Sto Bitaka,[1] a u drugima Lugaid Luaignea, Congal Cláiringnecha, Dui Dallta Dedada i Fachtne Fathacha.[2]

Spominjanja[uredi | uredi kod]

Prema tekstu Caithréim Conghail Cláiringhnigh (Vojnička karijera Congal Cláiringnecha), dok je Lugaid Luaigne bio veliki kralj Irske, Fergus je vladao južnim dijelom Ulstera, a Congal Cláiringnech sjevernim. Ulaidi su se pritužili zbog toga da imaju dva kralja, i zatražili od velikog kralja da im imenuje jednog. Lugaid je odabrao Fergusa i dao mu kćer Findabair za ženu. Congal je to odbio i započeo rat. Nakon bezuspješnih pokušaja da svrgne Fergusa, marširao je na Taru te porazio Lugaida u bitci i odrubio mu glavu. Postavši veliki kralj, svrgnuo je Fergusa sa mjesta kralja Ulstera, postavivši svog brata Rossa Ruada na njegovo mjesto. Za vrijeme vladavine Fachtne Fathacha, Ross je ubijen u bitci kod Lough Foylea i Fergus je ponovno postao kralj Ulstera.

U Sagi o Fergus mac Létiju se navodi kako je susreo vodene duhove zvane lúchorpáin ili "mala tijela"; vjeruje se da je to najranija poznata referencija na irske vilenjake (leprechaun).[1][3] Oni su ga pokušali dok je spavao odvesti u more, ali se na vrijeme probudio i zarobio; u zamjenu za slobodu su mu ispunili tri želje, a jedna od njih je bila moć da diše ispod vode. Jedino mjesto na kome to nije mogao činiti bilo je Loch Rudraige (zaljev Dundrum) u Ulsteru. Kada je svejedno tamo išao plivati, sreo je čudovište Muirdris, i od užasa mu se lice trajno izobličilo. Ulsterski podanici su odlučili to sakriti od njega, zabranivši ogledala u njegovom prisustvu. Kada je sedam godina kasnije izbičevao sluškinju, ona mu je priznala istinu. Fergus je nakon toga ponovno došao u jezeru i u strahovitoj borbi ubio čudovište, ali dva dana kasnije i sam umro od iscrpljenosti.

Njegovo kraljevanje nad Ulsterom, povezanost sa mačem Caladbolgom i smrt u vodi su razlogom što ga neki miješaju sa Fergus mac Róichom, likom iz Ulsterskog ciklusa.[4] although the two characters appear together in the Caithréim Conghail Cláiringhnigh as enemies.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 D. A. Binchy (ed. & trans.), "The Saga of Fergus mac Léti", Ériu 16, 1952, pp. 33-48
  2. Patrick M. MacSweeney (ed. & trans.), Caithréim Conghail Cláiringhnigh, Irish Texts Society Vol V, 1904
  3. Koch, p. 1059; 1200.
  4. MacKillop, pp. 190-191

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Koch, John T. (2006). Celtic Culture: A Historical Encyclopedia. ABC-CLIO. 
  • MacKillop, James (1998). Dictionary of Celtic Mythology. Oxford University Press.