Fender Cyclone

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Fender Cyclone
Proizvođač Fender
Godina proizvodnje 1997. - 2006.
Konstrukcija
Model tijela puno tijelo
Model vrata pričvršćen vijcima
Broj pragova 22.
Drvo
Drvo za tijelo Topola
Drvo za vrat Javor
Hvataljka Palisander
Oprema
Most stariji stil dizajna s vibrato ručicom
Magneti 1 jednostruki
model Tex Mex bliže vratu
1 dvostruki
model Atomic bliže mostu
Boje
žuta, tamno crvena i metalik
originalno: svijetlo crvena, crna, sunburst i bijela
Fender US Cyclone
Proizvođač Fender
Godina proizvodnje 2000. - 2001.
Konstrukcija
Model tijela puno tijelo
Model vrata pričvršćen vijcima
Drvo
Drvo za tijelo Topola
Drvo za vrat Javor
Hvataljka Palisander
Oprema
Most dvostepeni sinkroniziran,
s vibrato ručicom
(Custom: dvostepeni stariji dizajn, sinkroniziran)
Magneti 2 jednostruka,
model Vintage Noiseless
(Custom: dva Lace Sensors)
Boje
svijetlo crvena, svijetlo plava, crna,
trobojni sunburst i bijela
Fender Cyclone II
Fender Cyclone
Proizvođač Fender
Godina proizvodnje 2002. - 2006.
Konstrukcija
Model tijela puno tijelo
Model vrata pričvršćen vijcima
Drvo
Drvo za tijelo Topola
Drvo za vrat Javor
Hvataljka Palisander
Oprema
Most stariji stil dizajna
sinkroniziran s vibrato ručicom
Magneti 3 jednostruka specijalno dizajnirana,
model Jaguar
Boje
svijetlo crvena i svijetlo plava

Fender Cyclone predstavlja cijeli niz modela električnih gitari koje je Fender s prvim modelom Cyclone prdstavio krajem 1997. godine. Dizajn tijela gitare sliči na model Mustang, samo što je u modelu Cyclone nešto deblji, a i urađen je od topole. Dok je tijelo suvremenog modela Mustang u svom reizdanju izrađeno od bukve.

Modeli proizvedeni u rasponu do 2006. godine su: Cyclone, Cyclone HH s dva dvostruka magneta, i Cyclone II s tri magneta kao u Jaguar modelu. Svi ovi modeli imaju identično rješenje za odabir kontrole tona i magneta.

U siječnju 2007. godine Fender je obustavio proizvodnju svih Cyclone modela.

Cyclone[uredi | uredi kod]

Izvorni Cyclone model ima dužinu skale od 628.65 mm (kao i Gibson Les Paul), što je neka srednja dužina za fenderove modele gitara. Kombinacija ugrađenih magneta čine dva modela. Atomic dvostruki magnet bliže mostu i Tex Mex na poziciji bliže vratu gitare. Kontrola istih vrši se uobičajeno pomoću već spomenutog trodjelnog preklopnika. Most je dizjniran sa sinhroniziranom vibrato ručicom, kao i u modela Fender Stratocaster.

US Cyclone[uredi | uredi kod]

Model US Cyclone proizvodio se kratko vrijeme od 2000. - 2001. godine, i promoviran je kao sažetak finalnog proizvoda namjenjen samo za američko tržište. Model je dizajniran s konfiguracijom od dva jednostruka mageneta model Vintage Noiseless i modernim mostom s dvostepeni sinkroniziranim vibratom. Model Custom u globalu ima slične značajke kao US Cyclone, ali i razlike u ugrađenim dva Lace Sensor magneta pokrivena s crnim poklopcima. Most gitare je obično bio stariji model dizajna. Oba madela ovih gitara nalaze se i na popisu Fender Custom Shopa.

Cyclone II[uredi | uredi kod]

U srpnju 2002. godine predstavljen je model Cyclone II, nasljednik modela Cyclone. U ovaj model uložena su značajna sredstva, a vidne kozmetičke promjene su: Mustang - auto reli trake na tijelu gitare[1] i ugrađena tri jednostruka magneta s trodjelnim preklopnikom pomoću kojeg se kontrolira ton i uključivanje/isključivanje odabranog magneta. Ovakav dizajn kontrole magneta isti je kao u modelima Jaguar. Mašinice su stariji dizajn kao u modelima Stratocaster iz '50ih. Glava vrata gitare dizajnirana je kao i u modelu Jazzmaster, ili Stratocaster modelima iz '70ih. Model gitare bio je dostupan u dvije boje: svijetlo crvenoj i plavoj s reli trakama kao na Mustang trkačim automobilima.

Fender Cyclone II ima dužinu skale kao i Cyclone model. Most je dizajniran kao u modelu Stratocaster. Podesiv je po visini sa sinkroniziranom vibrato ručicom, i preklopnikom za kontrolu tona magneta (sedam boja - također podesivi po visini).[2]

Cyclone HH[uredi | uredi kod]

Model Cyclone HH proizvodio se od 2003. godine, pa sve do prekida proizvodnje cijele linije 2007. godine. Cyclone HH ima iste značajke, i specifikacije, kao i originalni Cyclone model, ​​osim razlike u konfiguraciji od dva dvostruka magneta (model Fender Santa Ana bliže mostu, i Fender Atomic II, bliže vratu gitare), i troslojne crne ploče na tijelu gitare.

Cyclone HH opremljen je potovima za kontrolu tona i glasnoće, mostom (stariji stil dizajna) sa sinkroniziranom vibrato ručicom. Kontrola tona i odobira magneta vrši se pomoću trodjelnog preklopnika. Ugrađena mehanička oprema u model gitare izrađena od kroma.
Model je bio dostupan u: crnoj, narančastoj, plavoj i srebrno bijeloj boji.

Značajniji korisnici[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. [1] "Motiv auto reli trake na automobilu Mustang"
  2. Fender Cyclone II "[2] Arhivirano 2012-04-24 na Wayback Machine-u".
  3. „John Paul Pitts o životu i radu rock grupe Surfer Blood”. U časopisu Colorado Springs Independent 7. listopada 2011.. [mrtav link]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]