Femdom

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Femdom je seksualna praksa i društveni širi pojam. Skraćenica od engleskih dve reči: female dominance, u doslovnom prevodu znači ženska dominacija.

Femdom

Seksualna praksa[uredi | uredi kod]

Doduše, iako je riječ posuđenica sa engleskog, pojam je vrlo star, poznat antičkim civilizacijama i prilično dobro dokumentiran. Alternativna riječ je latinizam dominatrix, što ide u smislu «gospodarice». Ako je s jedne strane teško ocrtati historiju tog fenomena kao što je teško omeđiti osobine dominantnosti žene u društvu, seksualna praksa je vrlo poznata, tako belestrici kako i na primjer medicinskim i psihološkim studijima. Uglavnom ona se svodi na princip po kojem je spolni odnos jedna vrsta igre u kojoj igrači preokreću zadate uloge i/ili pravila igre. Stoga igrači vrlo ozbiljno postupaju prema igri.

Tvrdi se da historija dominatrixe seže do rituala božice Inanne (ili Ištar kako je bila poznata na akadskom), u drevnoj Mezopotamiji. Drevni klinasti tekstovi koji se sastoje od Himni Inanni citirani su kao primjeri arhetipa moćne, seksualne žene koja pokazuje dominantno ponašanje i prisiljava bogove i ljude da joj se pokore.[1] Arheologinja i povjesničarka Anne O. Nomis primjećuje da su Inannini rituali uključivali presvlačenje pripadnika kulta i rituale «prožete boli i ekstazom, dovodeći do inicijacije i putovanja promijenjene svijesti; kažnjavanjem, stenjanjem, ekstazom, žaljenjem i pjesmama, tako da su se učesnici iscrpljivali kroz plač i tugu.»[2]

U Srednjem Vijeku pojavljuje se Priča o Filidi i Aristotelu (oko 1220.), izvorno prožeta srednjevjekovnim moralizmom, u kojoj se priča o nadmoćnoj ženi, kurtizani Phyllis, koja je zavela i ovladala muškim intelektom najvećeg filozofa. U priči, Phyllis prisiljava Aristotela da klekne na zemlju tako da bi ona jahala na njegovim leđima dok ga bičuje i verbalno ponižava.

Društveni pojam[uredi | uredi kod]

Femdom je inače termin koji se najčešće upotrebljava da opiše jednu vrstu seksualne orijentacije. Ovakve žene imaju tendenciju da u seksu budu dominantne, odnosno, da imaju potpunu vlast nad svojim partnerom. Femdom je usko povezan sa seksualnim nastranostima kao što su sadizam i mazohizam, te su dominantne žene vrlo često u neku ruku sadisti, dok su muškarci koje uzbuđuje ženska dominacija mazohisti.

Femdom inače može označavati i dominaciju žena u društvu, ali i jednu od feminističkih ideja prema kojoj bi društvom upravljale žene, dok bi muškarci bili skrajnuti, potčinjeni ili robovi.

Galerija slika[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. (en) „Inana and Ebih”. The Electronic Text Corpus of Sumerian Literature. Pristupljeno 22. 12. 2022. 
  2. (en) „A hymn to Inana (Inana C)”. The Electronic Text Corpus of Sumerian Literature. Pristupljeno 22. 12. 2022. 

Bibliografija[uredi | uredi kod]