Februarski pohod

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Februarski pohod
Deo Drugog svetskog rata

Kretanje partizanskih jedinica za vreme Februarskog pohoda.
Vrijeme:februar 1944.
Mjesto:Istočna, centralna i zapadna Makedonija
Rezultat: Strateška pobeda Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije
Teritorijalne
promjene:
oslobođenje novih teritorija
Sukobljene strane

Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije
Treći Reich
Nemački Vermaht
Bugarska
Kraljevina Bugarska

Februarski pohod 1944. godine je bila ofanziva makedonskih partizana na teritoriji istočne, centralne i zapadne Makedonije.

Nakon februarskog pohoda makedonski partizani su oslobodili deo Makedonije, i pojavili se kao faktor na jugoslovenskom frontu.

Situacija pre pohoda[uredi | uredi kod]

U drugoj polovini decembra 1943. godina i u januaru 1944. godine, glavnina jedinica NOV i POM, zajedno sa partijskim i vojnim rukovodstvom, nalazila se na području Meglena, Egejska Makedonija, južno od planine Kožuf. Nakon formiranja Druge makedonske brigade 20. decembra 1943. godine u tom reonu, kod sela Fuštani, Glavni štab NOV i PO Makedonije formirao je tri borbene grupe od partizanskih jedinica koje su tamo bile prisutne i dao im zadaću da krenu u napad na okupatorske snage kod Tikveša, Đevđelije i Mariova.[1]

Aktivnosti jedinica NOV i POM prinudile su nemačke i bugarske snage da pokrenu dve ofanzivne operacije protiv partizana u rejonu Meglena, gde se nalazila njihova operativna baza. U Prvoj ofanzivi, koja je trajala od 4. do 8. januara 1944. godine, učestvovali su samo nemački vojnici iz Soluna i Vodena, a u Drugoj ofanzivi, uz nemačke, učestvovale su i bugarske jedinice iz 17. divizije u Štipu, a koja je trajala od 16. do 20. januara 1944. godine.

Februarski pohod[uredi | uredi kod]

Borci 1. makedonsko-kosovske brigade tokom Februarskog marša.

Po završetku ovih ofanziva u kojima su partizanske snage pobedile, Glavni štab Makedonije ocenio je da su obezbeđeni uslovi za jedinice NOVJ s područja Meglena da pokrenu vojne operacije i tako se probiju prema centralnoj, zapadnoj i istočnoj Makedoniji. Glavni štab je izradio sledeći plan:

  • Druga borbena grupa, koju je sačinjavala Druga makedonska brigada, trebala je ujutro 31. januara 1944. godine da krene od sela Zborsko u borbene akcije u rejon Tikveša i Đevđelije, sa zadaćom da na sebe privuče što više neprijateljskih snaga s ciljem olakšanja proboja Prvoj i Drugoj borbenoj grupi.

Tako je započeo period vojnih operacija širokih razmera koje su izvršili makedonski partizani, poznat pod imenom Februarski pohod. Uspešno sprovođenje pohoda imalo je velik politički i vojni značaj za razvoj NOB-a u Makedoniji.

Nakon tzv. Prolećne ofanzive koja je usledila nakon Februarskog pohoda 1944. godine, bile su formirane krupne slobodne teritorije čime su bili obezbeđeni uslovi za održavanje Prvog zasedanja ASNOM-a.

Izvori[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]