Farah Pahlavi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Farah Pahlavi

Farah Pahlavi (فرح دیبا), (Teheran, 14. 10. 1938.), udovica i treća supruga Muhamed-Reze Pahlavija (posljednjeg iranskog šaha) i jedina šahbanu (kraljica) modernog Irana.

Iako su naslovi iranske kraljevske obitelji nakon revolucije pravno ukinute, Farah Pahlavi se i danas često u medijima oslovljava kao kraljica ili na perzijskom šahbanu.

Rođenje[uredi | uredi kod]

Rodila se u Teheranu kao Farah Diba, jedino dijete Sohrab Dibe i njegove supruge Faride Gotbi. Njen otac, koji je umro dok je još bila dijete, bio je časnik u kraljevskoj vojsci.

Odrastanje i brak[uredi | uredi kod]

Farah Diba je studirala u francuskoj školi u Teheranu i na École Spéciale d'Architecture u Parizu. Kao studentica predstavljena je skoro razvedenom šahu Muhamed Reza Pahlaviju. Vjenčali su se 21. 12. 1959. i imaju četvero djece:

Njen glavni zadatak je bio osigurati potomstvo, no kasnije se pojavljivala i u javnosti, za razliku od svojih prethodnica. Bila je predsjednica nekoliko humanitarnih organizacija.

Revolucija i bijeg[uredi | uredi kod]

U januaru 1979., Farah i vladar Pahlavi pobjegli iz zemlje u Egipat gdje su ostali do šahove smrti 1980. godine kada on umire od posljedica leukemije. Farah Pahlavi trenutno živi u Greenwichu u SAD-u i Parizu i Kairu, gdje posjeduje palaču.

Godine 2004. izdala je svoje memoare pod nazivom An Enduring Love: My Life with the Shah, u kojoj govori o svom bračnom životu sa carem. Memoari su izazvali veliko zanimanje medija.

Iako su naslovi iranske vladarske obitelji pravno ukinute, Farah Pahlavi se i danas u medijima oslovljava kao kraljica (na perzijskom šahbanu) te i sama rabi taj naslov. Njena djeca ne rabe svoje vladarske naslove, iako njen najstariji sin podupire restauraciju ustavne monarhije u Iranu.