Fakultet dramskih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Fakultet dramskih umetnosti)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Ћирилична верзија


Fakultet Dramskih Umetnosti je osnovan, kao Akademija za pozorišnu umetnost, uredbom vlade Federativne Narodne Republike Jugoslavije decembra 1948. godine, a 1950. godine pripojena joj je Visoka filmska škola.

Nastava na akademiji za pozorišnu umetnost počela je 12. februara 1949. godine. Prvi profesori glume bili su Mata Milošević i Jozo Laurenčić, njihovi asistenti Miroslav Belović, Stevo Žigon i Soja Jovanović, a prvi profesori režije Bojan Stupica i dr Hugo Klajn. Prvi rektor i dekan akademije bio je Dušan Matić.

Početkom šezdesetih godina dolazi do proširenja obrazovne delatnosti i promene naziva u Akademija za pozorište, film, radio i televiziju, 1962. godine, da bi krajem 1973. ponela današnji naziv - Fakultet dramskih umetnosti (pozorišta, filma, radija i televizije).

1974. godine, fakultet dobija svoju novu zgradu na Novom Beogradu koja svojom funkcionalnošću i mogućnostima obezbeđuje najkvalitetnije uslove studiranja.

Fakultet Dramskih Umetnosti je povodom svoje pedesetogodišnjice, 1998. godine, nagrađen Vukovom nagradom, najvišom jugoslovenskom nagradom u oblasti kulture.

Danas se na Fakultetu dramskih umetnosti studenti obučavaju na devet smerova: gluma, pozorišna i radio režija, dramaturgija, menadžment kulturnih delatnosti – pozorišna i radio produkcija, filmska i televizijska režija, filmska i televizijska produkcija, kamera, filmska i televizijska montaža, i snimanje i dizajn zvuka. Fakultet dramskih umetnosti organizuje i master akademske studije, ali i doktorske studije, kroz nekolicinu studijskih programa - kako iz užih umetničkih, tako i iz pripadajućih naučnih i teorijskih oblasti.