Fête de la musique

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Fête de la musique
Svjetski dan muzike
žanr svjetska muzika
datum 21. juna
lokacija Francuska, svijet
aktivne godine od 1981.
osnivač Joel Cohen
website
Fête de la Musique

Fête de la musique [ˈfɛt də la myˈzik] (franc.: Fešta muzike, Praznik muzike) ili Svjetski dan muzike (engl. World Music Day), godišnja muzička proslava koja se širom svijeta obilježava prvog dana ljeta, 21. juna.

Koncept cjelodnevne muzičke proslave na dane solsticija izvorno je osmislio američki muzičar Joel Cohen, koji je dvije sezone proveo kao producent muzičkih radijskih programa na francuskom nacionalnom radiju France Musiqueu.[1] Francuski ministar kulture Jack Lang ideju je potom adaptirao kao nacionalnu proslavu svakog 21. juna i učinio je službenom. Festival se poslije počeo slaviti u 120 zemalja širom svijeta.[2]

Historija[uredi | uredi kod]

U oktobru 1981. Maurice Fleuret postao je direktor za muziku i ples na zahtjev ministra kulture Jacka Langa i primijenio njegove refleksije o muzičkoj praksi i njezinoj evoluciji: »muzika svugdje i koncert nigdje«. Kada je otkrio, u studiji o kulturnim navikama Francuza iz 1982., da pet milijuna ljudi, svako drugo dijete, svira muzički instrument, počeo je sanjati o načinu kako da ljude izvede na ulice. To se prvi put dogodilo u Parizu 1982. kao Fête de la Musique.

Galerija[uredi | uredi kod]

Vidi još[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. „Joel Cohen: Music Director Emeritus”. Boston Camerata. Pristupljeno 26. aprila 2015. 
  2. „LA FÊTE DE LA MUSIQUE : UNE FÊTE NATIONALE DEVENUE UN GRAND ÉVÉNEMENT MUSICAL MONDIAL”. Le Ministère de la Culture et de la Communication: Fête de la Musique. Arhivirano iz originala na datum 2015-04-26. Pristupljeno 26. aprila 2015. 

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]