Evropska direktiva 2001/83/EC

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Evropska direktiva 2001/83/EC je direktiva koja ima za cilj da reguliše proizvodnju, distribuciju i upotrebu lekova da bi bilo očuvano javno zdravlje. Međutim, ovaj cilj se mora dobiti takvim putem koji neće ometati razvoj farmaceutske industrije ili trgovinu medicinskim proizvodima u Zajednici. Standardi i protokoli za obavljanje testova i ispitivanja medicinskih proizvoda su efikasno sredstvo za kontrolu ovih proizvoda,a samim tim i za zaštitu javnog zdravlja. Potrebno je da se vrši kontrola nad celim lancem distribucije medicinskih proizvoda, od njihove proizvodnje ili uvoza u Zajednicu do snabdevanje u javnost, kako bi se garantovalo da su takvi proizvodi skladišteni, transportovani i pod odgovarajućim uslovima.

Zahtevi koji moraju biti usvojeni za ovu svrhu će znatno olakšati povlačenje neispravnih proizvoda sa tržišta i omogućiti efikasnije napore protiv falsifikovanih proizvoda. Dozvole za stavljanje leka odobrene od strane nadležnog organa u jednoj državi članici, treba da budu priznate i od nadležnih organa drugih Zemalja članice, osim ako postoje ozbiljni razlozi za pretpostavku da ovlašćenje tog leka može da predstavlja rizik za javno zdravlje. Ova direktiva predstavlja važan korak ka ostvarenju cilja slobodnog kretanja medicinskih proizvoda.Takođe daje posebne odredbe za imunološke lekove, homeopatske lekove, radiofarmaceutiku, i medicinska sredstava ljudske komponente krvi ili plazme. Sve državne članice usvojile su nove konkretne mere koje se odnose na reklamiranje medicinskih proizvoda.Reklamiranje lekova koji se izdaju na recept ,može da utiče na zdravlje ljudi.

Oglašavanje lekova opštoj javnosti, gde je dozvoljeno, treba da zadovolji određene osnovne kriterijume koje bi trebalo definisati. Oglašavanje lekova treba da bude predmet efikasnosti i adekvatnog monitoringa . Ova direktiva definiše šta je medicinski produkt, odnosno lek: (a) Svaka supstanca ili kombinacija supstanci koje pokazuju farmakološko dejstvo u lečenju ili prevenciji bolesti kod ljudi; (b) Svaka supstanca ili kombinacija supstanci koje se mogu koristi ili davati ljudima kako bi se modifikovala ili vratila fiziološka funkcija u prvobitno stanje ili se koriste za medicinsku dijagnostiku.