Eva Braun (muzička grupa)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Eva Braun

Eva Braun je pop grupa iz Bečeja koju su 1989. osnovali Goran Vasović (bas, vokal) i Petar Dolinka (gitara, vokal). Njima se kasnije priključuju Milan Glavašk (gitara, vokal)i i Ljubomir Rajić (bubnjevi). Grupa je zvanično osnovana u proleće 1991. godine, u iznajmljenom stanu u ulici Miše Dimitrijevića u Novom Sadu, kada su nastale i prve pesme (“Kuća lutaka”, “Kao da znam”, “Sva tvoja ćutanja”, “Dan pobede”). Ime sastava nastalo je na predlog Gorana Vasovića, nakon gledanja biografskog filma o Adolfu Hitleru i ostali članovi su ga jednoglasno prihvatili, kao veoma neobičnog i istovremeno provokativnog. Sa probama kreću u novembru, kako bi svoj prvi concert održali krajem 1991. godine, u bečejskom “DB Klubu”.

Debi album Prisluškivanja snimali su od februara do aprila 1992. godine, u strudiju “Do Re Mi” u Bukovcu, nadomak Novog Sada, "Prisluškivanja" koji se u prodaji pojavio 5. oktobra 1992. godine, tačno na dan kada je obeležavana tridesetogodišnjica izlaska prvog singla sastava The Beatles, “Love me do”. Produkciju ploče uradili su u saradnji sa Predragom Pejićem, vlasnikom studija i velikim prijateljem benda, ponudivši prijemčive pop pesme, kao što su "Jagodna polja", "Kuća lutaka", "Dan pobede"... Ploča je snimana 130 sati, na 8-kanalnom magnetofonu, a umesto bubnjeva korišćene su ritam mašine. Album “Prisluškivanja” je objavljen kao vinilno izdanje, pod etiketom Carlo Records, i to u svega u 500 primeraka.

Nakon završetka turneje Dobri bendovi Vojvodine, Eva Braun počela je sa pripremama za unplugged concert koji je planiran za proleće 1993. godine. Uz pomoć Dinka Tucakovića, koncert je održan 16. aprila 1993. godine, u beogradskom Muzeju kinoteke, i to je bio prvi unplugged koncert na našim. Koncert je trajao dva i po sata, sa tri izlaska na bis, a publici, koju je sačinjavalo oko 200 fanova, bend je predstavio autorske pesme, kao i obrade poznatih hitova. Kao gosti, sa Evom Braun nastupali su Sabljar (Dža ili bu) i violonista Saša Štukelja. Nastup je tonski snimljen, a mesec dana kasnije objavljen je I tonski zapis pod nazivom “Unplugged 16.04.1993.”.

U jesen 1993. godine, Carlo Records, muzička kuća za koju su snimili prvi album je zatvorena, što dovodi do diskografskog zastoja. Gordan Paunović, muzički urednik na Radiju B92, ponudio je Evi Braun učešće u kompilaciji Radio Utopija, izdanju koje je trebalo da obeleži petogodišnjicu rada B92 i to je u 1994. godini bio njihovo jedini ulazak u studio. Za tu priliku, bend je obradio pesmu "Stephanie Says" (Lou Reed) koja je u njihovom prepevu nazvana "Aljaska".

Snimanje drugog albuma Pop Music je započeto je u septembru 1994. godine u studiju “Do Re Mi”, koji je, u međuvremenu, iz Bukovca preseljen u Novi Sad. Snimanje se odužilo zbog čestih restrikcija struje koji su u to vreme bili svakodnevica, dotrajale opreme i drugih tehničkih prblema, koje su pogoršavali sve manje harmonični odnosi među članovima benda, tako da su za za 10 meseci, koliko je trajalo snimanje ploče, svi članovi, zajedno, u studiju proveli svega četiri dana. Autori pesama bili su Vasović, Glavaški i Dolinka, i po prvi put Rajić. Snimanje je završeno u julu 1995. godine, a album je objavljen 14. decembra 1995. godine.

Album je promovisan u beogradskom klubu Plato, a jedan od gostiju bio je Vlada Divljan, koji se tada upravo vratio iz Australije, gde je živeo nekoliko proteklih godina. U februaru 1996. godine, bend je sa njim snimio obradu pesme Idola "Hajde sanjaj me, sanjaj", sa njihovog albuma “Odbrana i poslednji dani”. Video spot za ovu pesmu režirao je Dinko Tucaković. Pop Music je bio odlično prihvaćen, kako u krugovima muzičkih kritičara, tako i od strane publike, a po prvi put, jedna pesma se izdvojila kao veliki hit ("Sasvim običan dan"). Publika je jednako dobro prihvatila i ostale pesme sa albuma ("Zmajevi", "25. avgust", "Sada ne znam gde sam ne znam šta"). Spotove je režirao Relja Mirković, ali je u videu za pesme “Zmajevi” i “25. Avgust”, koji su snimljeni u istom danu, bilo evidentno odsustvo Petra Dolinke koji je u to vreme napustio bend, ali će se, na nekim nastupima na promotivnoj turneji, ipak pridružiti sastavu.

Konflikti su se intenzivirali i između Vasovića i Glavaškog, što je dovelo do raspada inicijalne postave Eve Braun. Loša atmosfera ipak nije uticala na kvalitet živih nastupa, a najbolje svirke na turneji Pop Music održane su u beogradskom klubu Rex i novosadskom Domu mladih, a koncert održan u julu 1996. godine, u beogradskom SKC-u, bio je poslednji za originalnu postavu Eve Braun. Nakon tog koncerta, članovi benda su se definitivno razišli.

U  jesen 1996. godine, članovi koalicije “Zajedno” pozvali su Vasovića da ponovo okupi bend, kako bi učestvovali na njihovom završnom mitingu, uoči lokalnih izbora u Srbiji. Za tu priliku, Vasović je pozvao Zvonka Stojkova i Srđana Ljiljka, gitaristu i bubnjara lokalnog sastava Specijalno izdanje, a Eva Braun je, u novom sastavu, nastupila na političkom mitingu pred oko 100.000 ljudi, nakon svega dva dana proba. Nakon nekoliko nedelja, bendu se priključio i Dušan Ševarlić, basista novosadskog benda Minstrel.

Krajem 1996. godine, Eva Braun je potpisala ugovor za novu izdavačku kuću, Automatic Records iz Beograda, za koji su objavili reizdanje prvog albuma “Prisluškivanja". U međuvremenu su u studiju Drum u Novom Bečeju snimili i dve nove pesme, “Zviždi Srbija” (obrada pesme “Surfin' USA” grupe The Beach Boys) i “Vrteška”.

U leto 1997. godine nova postava Eve Braun ulazi je u studio i započinje sa pripremama trećeg studijskog albuma. Album "Heart Core" sniman je u novosadskom Studiju M i beogradskom studiju O tokom zime 1997. i proleća 1998. godine. Na njemu su gostovali Tina Milivojevic ("Mala prodavnica užasa"), Sergej Trifunović ("Odvedi me iz ovog grada") i Aleksandra Kovač ("Santa Fe"). Produkcija je bila poverena Mirku Vukomanoviću. Uprkos podeljenim mišljenjima kritike, usledila je serija koncerata praćena intenzivnom medijskom kampanjom, što je dovelo do toga da “Heart Core” bude jedan od najprodavanijih albuma u tadašnjoj državi, Saveznoj republici Jugoslaviji.

Naredne 1998. godine bend dobija poziv za učešće na festivalu "International Pop Overthrow" u Los Angelesu, a uspešan nastup otvorio je mogućnost za snimanje albuma za severnoameričko tržište. Ubrzo ulaze u studio i 1999. godine snimaju album "Nowhere Land", gde su nalazili su se prepevi hitova Eve Braun na engleskom jeziku, a prevod i adaptacija tekstova bili su povereni Goranu Obradoviću (Popcycle). Bend je, za američko tržište, a u cilju političke korektnosti, ime privremeno promenio u Viva Braun.

Početkom novog milenijuma duo Dolinka/Vasović radi na novom materijalu "Vremenske Zone" koji će, nakon godine dana snimanja, 2001. godine ugledati svetlost dana pod konačnim nazivom "Everest", prema istoimenom originalnom naslovu albuma “Abbey Road” sastavaThe Beatles. Prvi singl koji su objavili bio je “Meg Ryan Blues”, a video spot za ovu pesmu režirao je Stefan Arsenijević.. Posle desetine uspešnih koncerata širom Srbije usledio je oproštajni nastup u beogradskom "Rex"-u, kada Vasović odlučuje da se posveti isključivo studijskom radu.

Posle duže pauze, 2007. godine dolazi do neočekivanog obrta prilikom susreta Vasovića i Glavaškog, gde se rađa zajednička želja da se ponovo okupi prvobitna postava Eve Braun. Dolinka i Rajić prihvataju poziv, a kao pojačanje dolaze Goran Obradović (bas, ex-Popcycle) i iste godine u rodnom Bečeju održavaju povratnički koncert. Naredne 2008. godine objavljuju kompilaciju “Off The Record” na kojoj su se nalazile neobjavljene pesme i demo snimci iz perioda 1997-2006. godina, a za potrebe istog snimaju i singl "Evergrin" koji se našao na trećem mestu godišnje top liste beogradskog radija B92.

Sa radom na novom studijskom albumu pod prvobitnim naslovom “Insomnia” započinju 2008. Godine. Album koji je u međuvremenu dobio konačni naziv “Playback”, sniman je u novosadskom studiju Do Re Mi, u produkciji Peđe Pejića. Album je objavljen u junu 2011. godine, na kome su bili i najavni singlovi “U izgnanstvu” i “Okreni moj broj”.

Sledi serija veoma uspešnih nastupa tokom kojih im se na klavijaturama priključuje Albert Šeregelj.

U narednim godinama grupa sporadično objavljuje spotove za nove pesme: “Rikošet”, “Kao kišna kap” i “Dan posle”, "Put za Lisabon" i "Ti si sve".

Članovi grupe[uredi | uredi kod]

Sadašnji[uredi | uredi kod]

Nekadašnji[uredi | uredi kod]

Diskografija[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]