Eutidem I

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Eutidem I
Grčko-baktrijski kralj
Kovanica s grčkim natpisom: ΕΥΘΥΔΗΜΟΥ ΘΕΟΥ i.e. "od boga Eutidema", Eutidem označen kao "THEOU" ("Bog"). (izdao Agatoklo od Baktrije.)
Vladavina230. pne. - 200. pne.
PrethodnikDiodot II
NasljednikDemetrije I
DinastijaEutidemidska dinastija

Eutidem I (grčki: Ευθύδημος Α΄) (cca. 260. pne. - 200/195. pne.) bio je grčko-baktrijski kralj od oko 230. ili 223. pne. po Polibiju.[1] Vjeruje se kako je bio satrap Sogdijane koji je svrgnuo kralja Diodota kako bi sam postao kralj. Strabon, pak, vjeruje kako je na vlast došao u metežu nastalom seleukidskim dinastičkim ratovima 223/221. pne. Vjeruje se kako mu je kraljevstvo imalo prostranu teritoriju, uključujući Sogdijanu na sjeveru, te Margijanu i Ariju južno od Baktrije.

O njegovoj vladavini se relativno malo sve do 208. pne. kada je seleukidski vladar Antioh III Veliki pokrenuo veliki pohod s ciljem da uspostavi nekadašnje istočne granice svog carstva. Antiohove snage su na rijeci Arij (današnji Heridud) razbile Eutidemovu vojsku od 10.000 konjanika te Eutidema opsjele u prijestolnici Baktri. Nakon dvije godine Antioh je odustao od opsade, i umjesto toga sklopio mir, udavši 206. pne. jednu od svojih kćeri za Eutidemovog sina i budućeg kralja Demetrija. Antički izvori sugeriraju da je Eutidem naklonbost seleukidskog kralja uspio osvojiti podsjetivši ga kako je upravo on svrgnuo dinastiju pobunjenika koji su Baktriju bili otcijepili od Seleukidskog Carstva te tako osvetio njihovu izdaju.

Eutidem je ostavio dobar dojam na svoje nasljednike, s obzirom da su čak tri kralja izdala kovanice s njegovim likom.

Prethodnik:
Diodot II
grčko-baktrijski kralj Nasljednik:
Demetrije I

Napomene[uredi | uredi kod]

  1. Polybius. The Histories. Book XI chap. 34 v. 1.