Evropska investiciona banka

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Europska investicijska banka)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Evropska investiciona banka (EIB) je finansijska institucija Evropske unije. Osnovana je u Rimu 1958. godine ugovorom o osnivanju Evropske zajednice. Finansira investicione projekte koji doprinose balansiranom razvoju Unije. Akcionari EIB su zemlje članice Evropske unije. Prema tom vlasništvu EIB kao kreditni institut ima mogućnosti da na kapitalnom tržištu nabavi novac po veoma povoljnim uslovima pošto ima klasifikaciju AAA.

Evropska investiciona banka

EIB nema klijente koju ulažu novac nego isključivo kreditno finansira projekte koji na drugi način ne bi mogli da se finansiraju ili bi po veoma skupoj ceni nabavili kredite.

Projekti koje banka finansira moraju da imaju ciljeve razvoja Evropske unije:

  • razvoj evropskih industrija,
  • razvoj malih preduzeća,
  • stvaranje prekoevropskih mreža (transport, telekomunikacije, energija),
  • podrška informacionim tehnologijama,
  • zaštita prirodne okoline,
  • poboljšanje zdravlja i obrazovanja.

Takođe od tih projekta moraju da profitiraju najnerazvijene regije. Projekti moraju da privuku dalje izvore investicija.

EIB je glavni akcionar u Evropskom investicionom fondu (EIF). EIF je stvoren 1994. kako bi omogućio razvoj malih i srednjih preduzeća. Finansijska sredstva se daju putem posrednika i državnih istitucija. EIF deluje osim na teritoriji Evropske unije na teritoriji Evropske slobodne trgovinske zone (engl. EFTA) Lihtenštajn, Islandu i Norveškoj.

EIB je autonomna institucija. Ona radi prema mogućnostima kapitalnih tržišta. Pored toga sarađuje sa svim institucijama Evropske unije. Članovi EIB imaju mogućnosti da prisustvuju sednicama i sastancima svih institucija Unije.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]