Eurokaz

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Međunarodni festival novog kazališta EUROKAZ
Informacije
Lokacija Hrvatska Zagreb, Hrvatska
Osnovan 1987.
Datum lipanj / jun
Tip teatar
Web www.eurokaz.hr

Međunarodni festival novog kazališta EUROKAZ održava se svake godine u Zagrebu u drugoj polovici lipnja. Nakon prvog EUROKAZA koji je održan 1987. kao dio kulturnog programa Univerzijade, festival je postao redovnom godišnjom manifestacijom. Na njemu je do sada nastupilo preko 300 kazališta iz cijeloga svijeta i smatra se jednim od najznačajnijih kazališnih događaja na Balkanu.

EUROKAZ nije žanrovski ograničen. Na njemu su zastupljeni kazalište, ples, performans i ostale srodne umjetnosti. Programski koncept naglašava inovaciju i impulse koji mijenjaju perceptivne običaje i sudjeluju u stvaranju novih kazališnih jezika. Dijelovi programa često su posvećeni određenim temama koje se bave važnim teatarskim fenomenima kao npr. ikonoklastičko kazalište, post-mainstream, body art, nova dramaturgija, novi cirkus i mnoge druge. Ponekad teme odražavaju kazališnu i plesnu situaciju u nekim kazališno zanimljivim geografskim područjima (novo talijansko kazalište, suvremeni ples u Africi, Latinskoj Americi, Japanu, tradicionalno kazalište Azije, nova generacija francuskih redatelja, tehnološki teatar Zapadne američke obale, itd.).

Uz međunarodni program, EUROKAZ redovito prati i hrvatsku scenu, od produkcije neovisnih skupina do inovativnih predstava nastalih u repertoarnim i nacionalnim kazalištima.

Program EUROKAZA često je popraćen diskusijama, simpozijima, filmskim i video projekcijama, radionicama, koncertima i izložbama. Prije dvije godine EUROKAZ je započeo izdavačku djelatnost. Prva objavljena knjiga (Milko Valent - "Vatreni suncostaj") daje opširan pregled 15 godina festivala (1987. - 2001.). U pripremi su publikacije posvećene segmentima alternativne kazališne scene šezdesetih i sedamdesetih godina (IFSK, Kugla glumište).

EUROKAZ financiraju Gradski ured za kulturu i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]