Eubul (državnik)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Eubul(cca. 405 - cca. 335. pne.) je bio drevni atenski državnik, poznat po svom umijeću vođenja gradskih financija.

O Eubulovom ranom životu se ne zna ništa, osim da je bio iz deme Anaflist. Uz pomoć svog pokrovitelja Diofanta iz Sfeta je imenovan za teorskog povjerenika te se na tom mjestu istakao reformama kojima je uveo red u gradske financije, oslobodio stanovništvo preteških poreza i uveo prosperitet kakav se nije pamtio godinama.

Nastojeći očuvati prosperitet, Eubul je postao predvodnik mirovne stranke, koja se protivila atenskim vojnim intervencijama u poslove drugih grčkih polisa. U tome su mu pomoć pružali Midija, Eshin i Fokion, a glavni protivnik mu je bio Demosten. Eubul je vrhunac moći stekao 355. pne. kada je Atena pod perzijskim pritiskom prisiljena prekinuti Saveznički rat, odnosno priznati nezavisnost svojih dotadašnjih saveznika. Eubul je sredstva prikupljena za rat iskoristio za javne radove.

Eubulovo inzistiranje na diplomaciji kao sredstvu očuvanja atenskih interesa je kasnije dovelo do pokušaja da se makedonski kralj Filip II i njegovo petljanje u poslove grčkih polisa zaustavi sklapanjem svegrčkog "Zajedničkog mira". Ti pokušaji nisu uspjeli, te je Atena godine 346. pne. s Filipom sklopila Filokratov mir. Četiri godine kasnije, Demostenova je stranka preuzela vlast u Ateni, a o Eubulu se više ništa nije čulo.