Etterbeek

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Etterbeek
Zastava Etterbeeka
Zastava
Grb Etterbeeka
Grb
Koordinate: 50°50′N 04°23′E / 50.833°N 4.383°E / 50.833; 4.383
Država Belgija
Regija Regija glavnoga grada Bruxellesa
Belgijske zajednice Francuska zajednica
Flamanska zajednica
Okrug Bruxelles
Vlast
 - Načelnik Vincent De Wolf (MR)
Površina
 - Ukupna 3,15 km²
Stanovništvo (2008.)
 - Grad 42.902
 - Gustoća 13620
Poštanski broj 1040
Pozivni broj 02
Službena stranica Etterbeek
Karta
Položaj općine Etterbeek unutar Briselske regije
Položaj općine Etterbeek unutar Briselske regije

Položaj općine Etterbeek unutar Briselske regije

Etterbeek je jedna od 19 dvojezičnih općina u Regiji glavnoga grada Bruxellesa u Belgiji. Graniči s općinama Grad Bruxelles, Ixelles (Elsene), Auderghem (Oudergem), Woluwe-Saint-Pierre (Sint-Pieters-Woluwe), Woluwe-Saint-Lambert (Sint-Lambrechts-Woluwe) i Schaerbeek (Schaarbeek).

Povijest[uredi | uredi kod]

Gradska vijećnica

Prema legendi, ovdje je u 8. stoljeću crkvu osnovala Gertruda, kćer Pipina Malog. Godine 1138., prvi put se u sadašnjem obliku spominje ime ovog mjesta. U srednjem vijeku je ovo bio zaselak koji je većinom bio neovisan od Bruxellesa. Godine 1489., saski vojvoda Albert uništava selo u borbi protiv pobunjenika koji su se borili protiv cara Maksimilijana. Godine 1580., selo je još jedanput uništeno, ovaj put u Reformaciji.

Godine 1673., Etterbeek biva proglašen barunstvom od strane Karla II. i postaje nezavisan od Sint-Genesius-Rodea. Prvi barun bio je don Diego-Henriquez de Castro, rizničar nizozemske vojske. Za vrijeme francuske vlasti, Etterbeek postaje općina unutar kantona Sint-Stevens-Woluwe (Woluwe-Saint-Etienne). Od tada, a posebno nakon Belgijske revolucije, stanovništvo mjesta ubrzano raste. Za vrijeme vladavine Leopolda II. početkom 20. stoljeća, mjesto dobiva današnji moderni izgled.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]