Ercole Roncaglia

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ercole Roncaglia
1886 - 1965
Pripadnost Kraljevina Italija Kraljevina Italija
Čin Korpusni general
Bitke/ratovi Druga svetovna vojna

Ercole Roncaglia (izgovor: Erkole Ronkalja; 1886, † 1965) je bio italijanski korpusni general, koji je služio u Jugoslaviji tokom drugog svetskog rata.

General Ronkalja je komandovao italijanskim trupama u Crnoj Gori do kapitulacije Italije u jesen 1943. godine. U sastavu njegovog 14. armijskog korpusa su bile divizije "Ferara" sa sedištem u Nikšiću, "Venecija" sa sedištem u Beranama, "Taurineze" sa sedištem u Pljevljima i "Emilija" sa sedištem u Boki Kotorskoj.

Divizije "Ferara" i "Taurineze" su ostale upamćene po zlodelima u Petoj ofanzivi.[1]

Peta neprijateljska ofenziva[uredi | uredi kod]

Glavni članak: Operacija Švarc

Protiv nemačkog hapšenja Đurišića[uredi | uredi kod]

Usled očekivane opasnosti od iskrcavanja Saveznika, u Crnu Goru je 14. maja 1943. umarširala nemačka 1. brdska divizija i razoružala i pohapsila Đurišićev štab i njegove četnike u Kolašinu, koji nisu pružili otpor. Oko hvatanja Pavla Đurišića je izbio ozbiljan sukob između Nemaca i Italijana. Italijani su opkolili grupu kuća gde se nalazio štab nemačke divizije sa Đurišićem, na položaje postavili mitraljeze i jaku pešadiju. Njemački izveštaj o tome kaže:

Pri divizijskom komandnom mestu u Andrijevici, događaji su se odigravali ovako: odmah po privođenju Đurišića, italijanski komandant mesta pojavio se kod načelnika 1. divizije, i zatražio izručenje Đurišića. On ima striktno naređenje da Đurišića po svaku cenu dobije u svoje ruke. Mesto je u to vreme bilo od Italijana sa svih strana zaprečeno i opkoljeno. Izručenje je bilo odbijeno sa pozivom na jasno naređenje pretpostavljene komande. Situacija u Andrijevici ličila je vanrednom stanju koje su objavili Italijani.[2]

– Izveštaj komandanta 1. brdske divizije fon Štetnera od 14.5.1943.

Valter fon Štetner, komandant Prve brdske divizije Vermahta, je zatim lično tražio od Ronkalje, komandanta XIV korpusa italijanske vojske, da četnici budu razoružani. Ronkalja je odgovorio da bez naređenja italijanskog guvernera Crne Gore "ne sme ni jedan četnik da bude razoružan".[3] Nakon što je Štetner nastavio da insistira: "Ja imam izričito naređenje mojih pretpostavljenih službenih instanci da četnike smesta razoružam", Ronkalja je odgovorio da guverner Pircio Biroli neće to bez ni pod kojim uslovima odobriti. Ako uprkos tome Nemci budu i dalje razoružavali četnike, akcija će predstavljati povredu italijanskih suverenih prava. Ronkalja je žučno naredio:

Ja komandujem u području Crne Gore. Ako se razoružavanje smesta ne obustavi, znaću da vas silom oružja sprečim. Guverner Crne Gore je naredio da Đurišić, koji je već u nemačkim rukama, smesta bude oslobođen i četnici opet naoružani. Bude li se nemačka akcija i nadalje izvodila, smatraću to direktnom akcijom protiv Italije.[3]

Posle burnih pregovora viših instanci, Nemci su uspeli da izvuku Đurišića sanitetskim vozilom iz okruženja i potom avionom Fieseler Fi 156 prebace van područja italijanskih trupa.

Čišćenje partizanskih simpatizera[uredi | uredi kod]

Tokom Pete neprijateljske ofenzive zapovedao je "čišćenjem" partizana i njihovih simpatizera u Crnoj Gori, pri čemu je provođen teror nad civilnim stanovništvom:

SEKTOR „PODGORICA": Nastavlja se sa čišćenjem Pipera, u toku kojeg je zapaljeno oko stotinu kuća.

General Ercole Roncaglia, VI arm. korp.[4]
– Dnevni izvještaj komande italijanskog VI armijskog korpusa komandi Druge armije za 24. maj 1943. godine

Saveznici Italijana u borbi protiv ustanka u Crnoj Gori bili su četnici Pavla Đurišića.

Nemačko hapšenje Ronkalje[uredi | uredi kod]

Nakon kapitulacije Italije Nemci su ga uhapsili 15. septembra 1943. u Podgorici.[5]

Povezano[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]