Eochu Fíadmuine

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Eochu Fíadmuine je bio, prema irskim srednjovjekovnim legendama i tradiciji, veliki kralj Irske koji je vladao zajedno sa bratom ili polubratom po imenu Conaing Bececlach. Na prijestolje su došli ubivši prethodnog kralja Eochu Uairchesa. Eochu je vladao južnim, a Conaing sjevernim dijelom Irske.

Porijeklo mu je nejasno. Lebor Gabála Érenn navoidi dvije mogućnosti: da su on i Conaing bili sinovi Congala sina Lugaida Cala iz Corcu Laigdea u Corku; ili da je Eochu bio sin Congala, a Conaing sin Dui Temracha sina Muiredach Bolgracha, s time da su obojica imali istu majku, koja je također bila majka Eochu Uairchesa.[1] Geoffrey Keating ih obojicu navodi kao sinove Dui Temracha,[2] a Four Masters navodi kao sinove Duijevog sina Congal Coscaracha.[3] Nakon pet godina zajedničke vladavine, Eochua je ubio Eochu Uairchesov sin Lugaid Lámderg. Prema Lebor Gabáli, Conaing je nastavio vladati na sjeveru, dok je Lugaid preuzeo jug. Annals of the Four Masters navodi da je Lugaid svrgnuo Conainga i preuzeo cijelu Irsku.

Lebor Gabála navodi da je vladavina Eochua i Conainga bila u doba Artakserksa I (465-424. pne.). Kronologija Keatingove Foras Feasa ar Éirinn datira njihovu vladavinu u 621-616. pne., a Annals of the Four Masters u 844-839. pne.

Prethodi:
Eochu Uairches
veliki kralj Irske
(zajedno sa Conaing Bececlachom)

LGE 5. vijek pne.
FFE 621-616. pne.
AFM 844-839. pne.
Slijedi:
Lugaid Lámderg
i Conaing Bececlach

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. R. A. Stewart Macalister (ed. & trans.), Lebor Gabála Érenn: The Book of the Taking of Ireland Part V, Irish Texts Society, 1956, p. 255-257
  2. Geoffrey Keating, Foras Feasa ar Éirinn 1.27
  3. Annals of the Four Masters M4356-4361