Enver Kazaz

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Enver Kazaz
Biografske informacije
Rođenje1962. (dob: 61–62)
Kamenica, NR BiH, FNRJ
Obrazovanje
Alma materFilozofski fakultet u Sarajevu
Zanimanjefilolog, esejist, publicist, sveučilišni nastavnik
Opus
Književne vrstehistorija književnosti, književna kritika

Enver Kazaz (Ilijaš, 15. januara 1962.), bosanskohercegovački teoretičar književnosti. Završio je studij na Odsjeku za južnoslavenske književnosti Filozofskog fakulteta u Sarajevu 1985. Pohađao je postdiplomski studij na Filološkom fakultetu u Beogradu, gdje je odbranio magistarski rad pod nazivom: Poezija Muse Ćazima Ćatića – književno naslijeđe i duh moderne 1991. Doktorsku disertaciju pod nazivom: Bošnjački roman XX vijeka odbranio je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 2000. Radio je u Institutu za književnost u Sarajevu u periodu 1986-1992. Na Odsjeku za književnosti naroda BiH Filozofskog fakulteta u Sarajevu radi od 1996. Profesor je za područja bosanskohercegovačke i hrvatske književnosti i komparativne južne slavistike.

Enver Kazaz bavi se književnom historijom, književnom kritikom, historijom književnosti i političkom publicistikom. Objavio je i priredio veći broj knjiga, radova, ogleda i studija u brojnim časopisima i zbornicima (Izraz, Lica, Život, Diwan, Sarajevske sveske, Bosna franciscana). Bio je glavni urednik u izdavačkoj kući Zoro i glavni urednik časopisa Lica, te član redakcije časopisa Književna revija i časopisa Sarajevske sveske. Član je P.E.N. Centra Bosne i Hercegovine.

Bibliografija[uredi | uredi kod]

  • Musa Ćazim Ćatić – književno naslijeđe i duh moderne, Centar za kulturu, Tešanj 1997. (COBISS.BH).
  • Morfologija palimpsesta, Centar za kulturu, Tešanj 1999. (COBISS.BH).
  • Antologija bosanskohercegovačke pripovijetke XX vijeka (koautori Ivan Lovrenović i Nikola Kovač, Alef, Sarajevo 2000. (COBISS.BH).
  • Bošnjački roman XX vijeka, Naklada Zoro, Zagreb-Sarajevo 2004. (COBISS.BH).
  • Neprijatelj ili susjed u kući, Rabic, Sarajevo 2008. (COBISS.BH).
  • Traži se, Međunarodni centar za mir, Sarajevo 1996. (poezija). (COBISS.BH).

Vanjske veze[uredi | uredi kod]