Čvor (tvrtka)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Enigmatsko udruženje Čvor)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Čvor je tvrtka osnovana 19. svibnja 1968. godine kao Enigmatsko udruženje Bjelovar. Osnovala ga je grupa zaljubljenika u enigmatiku na čelu sa Stjepanom Horvatom. Osnovna djelatnost bila je izdavaštvo zagonetačkih i inih časopisa i knjiga. U novije vrijeme bavi se i značajnijom nakladničkom djelatnošću i s drugih područja. Godišnje samostalno izdaje desetak naslova, a u suradnji s drugima još toliko, a stalno izdaje i časopise za zagonetaštvo, športski ribolov, promidžbu, informiranje i druge.

Čvor je od 1995. godine registriran kao trgovačko društvo za nakladništvo i trgovinu s osnovnim kapitalom od 1.386.000 kuna, vlastitim poslovnim prostorom većim od 350 m2 u Ulici Matice hrvatske 24 u Bjelovaru. Stalno je zaposleno sedmero radnika uz dvadesetak stalnih vanjskih suradnika.

Danas je značajna računalna grafička priprema na najmodernijim Apple Macintosh i PC računalima, digitalni tisak za papir (više strojeva), digitalni tisak velikog (širokog) formata, te pripadajuća dorada (uvez, plastifikacija i sl.). U tiskari se digitalnim tiskom proizvode sve vrste obrazaca, blokovske robe, knjige, časopisi u malim nakladama, kalendari (novogodišnji program). Tu je i pečatoreznica i lasersko graviranje na najmodernijem laserskom graverskom stroju. Godine 2006. nabavljen je i najmoderniji CTP uređaj za osvjetljavanje ploča za offset tiskare. Od ostalih djelatnosti vezanih uz ove strojeve u ponudi je oslikavanje vozila, izrada svjetlećih i drugih natpisa, te reklama. U prodaji se nalaze i pehari, te medalje za sportska natjecanja. Također, postoji i digitalni tiskarski stroj kojim je moguć tisak na razne vrste materijala (staklo, plastika, pleksiglas, drvo i dr.), te se njime tiska i na upaljače, olovke, keramičke pločice i druge gotove proizvode.

U izdavaštvu danas su stalna izdanja dvotjednik Osmosmjerka, mjesečnici Ribiči & ribe, Županijski oglasnik, te gradski informacijski vodiči za Bjelovar, Kutinu i Sisak. Tu je i niz povremenih izdanja, raznoraznih manifestacija u koje je uključen Čvor. Jedna od najznačajnijih je Međunarodni salon karikature Čvorak koji je privremeno obustavljen zbog nezainteresiranosti pokrovitelja i gradskih vlasti. Čvor ima i vlastitu internet prodajnu galeriju amaterskih likovnih stvaralaca s područja središnje Hrvatske. 2008. godine navršit će se 40 godina postojanja i rada tvrtke.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]