Enej

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Enej s ogrtačem i žezlom, atički beli lekit, oko 500. pne., Staatliche Antikensammlungen (Inv. 1905)

U grčkoj mitologiji, Enej (grčki: Οἰνεύς) je kralj Kalidona u Etoliji, sin Portaona i Eurite, suprug Alteje i otac Dejanire, Meleagra, Tokseja, Klimena, Perifanta, Agelaja, Tireja (ili Fereja ili Fereta), Gorge, Eurimede, Motone, Perimede i Melanipe (premda se kao Meleagrov otac spominje u Ares, a kao Dejanirin Dionis).[1] Enej je bio i otac Tidejev, koga mu je rodila Peribeja, kći Hiponusova, no Tidej je bio proteran iz Etolije i pojavljuje se u mitovima u vezi s Argosom. On je u Etoliju doneo umeće pravljenja vina, kojem ga je podučio Dionis.

Enej je poslao Meleagra u potragu za junacima koji će ubiti Kalidonskog vepra, koji je pustošio Kalidon po kazni, jer je Enej bio zanemario poštovanje Artemidinog kulta na žetvenim svetkovinama. Tako je započeo tzv. kalidonski lov, u kome su vepra ubili Meleagar i Atalanta. Međutim, izbila je svađa oko toga kome treba da pripadne veprova koža kao nagrada: Meleagar ju je dao Atalanti, no dvojica od njegovih ujaka, sinovi Testijevi, zahtevali su je za sebe, tvrdeći da, ukoliko Meleagar ne želi kožu, ona pripada njima po pravu krvnog srodstva. Meleagar ih je u besu ubio, što je prouzrokovalo rat između Kalidonjana i Kuretâ, u kojem su rat izgubili svi Enejevi sinovi, uključujući Meleagra.

Sinovi Enejevog brata Agrija svrgli su ga s kalidonskog prestola, ali Diomed, njegov unuk i sin Tidejev, vratio je Eneja na vlast (ili je zbog Enejeve odmakle starosti vlast prešla na Andremona, muža Gorginog). Dok ga je Diomed vodio na Peloponez, Enej je ili umro prirodnom smrću ili su ga u zasedi ubili preživeli Agrijevi sinovi. Diomed ga je pokopao u Argosu, a jedan grad nazvan je po njemu Eneje (Oenoe).

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Hesiodski Katalog žena spominje Aresa kao Meleagrovog oca i kao Enejevu decu s Altejom navodi: Fereta, Agelaja, Tokseja, Klimena, Gorgu i Dejaniru. (Cat., fr. 25).

Izvori[uredi | uredi kod]