Emmanuel Goldstein

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Emmanuel Goldstein (fonetski: Emanuel Goldstin; u dijelu srpskohrvatskih prijevoda Emanuel Goldštajn) je lik iz Orwellovog romana 1984 koji predstavlja glavnog neprijatelja vladajuće Partije u fiktivnoj državi Oceaniji. Kao i vođa Oceanije Veliki brat, Goldstein se ne pojavljuje neposredno u romanu, nego tek na propagandnim snimkama prikazivanim na teleekranima, odnosno kao (navodni) autor Teorije i prakse oligarhijskog kolektivizma, knjige koja kola među nezadovoljnicima i članovima (navodnog) pokreta otpora zvanog kao Bratstvo.

Goldstein je u romanu opisan kao jedan osnivača Partije koji se odmetnuo od Velikog brata te pobjegao u izbjeglištvo u suparničke države Euraziju ili Istaziju odakle organizira sabotaže, diverzije. Vlasti Goldsteina i aktivnosti njegovog Bratstva opisuju kao razlog svih nedaća, a svakog dana je Goldstein predmet rituala zvanog Dva minuta mržnje kada građani pred teleekranima iskazuju mržnju prema njegovom liku i ljubav prema Velikom bratu.

S obzirom na prezime koje sugerira jevrejsko porijeklo, kao i određene sličnosti u biografiji, vrlo brzo se raširila ideja kako je Orwell lik Emmanuela Goldsteina stvorio po uzoru na Lava Trockog. U tom smislu se često spominje kako je Goldsteinova knjiga modelirana po knjizi Izdana revolucija koju je Trocki napisao 1926. godine.

Slično kao i "Veliki brat", tako je i "Emmanuel Goldstein" postao pojam koji se koristio izvan konteksta romana, odnosno da bi se opisale propagandne tehnike pomoću kojih se pažnja ali i nezadovoljstvo javnosti skreću na sotonizirane pojedince koji predstavljaju uzrok svih problema, odnosno oličenje apsolutnog, ali "neuhvatljivog" i trajnog Zla protiv koga se svejedno mora boriti. U tom su se kontekstu 1970-ih spominjali Richard Nixon, a posljednjih decenija Sadam Husein, Osama bin Laden i George W. Bush.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]