Eduardo Nascimento

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Eduardo Nascimento (rođen 1944. u Luandi, Angola) je angolski pevač, najpoznatiji po svom učešću u ime Portugalije na Evroviziji 1967. godine.

Nascimento je bio lider petoclanog benda Os Rocks, osnovanog u Luandi 1962. godine. Bend je otputovao u Portugal polovinom 1960-ih, učestvujući na festivalima pesama i puštajući dobro primljen EP, "Vish I Mai" 1966. Godine 1967. Nascimento je ušao na portugalski izbor za pjesmu za Eurosong, Festival da Canção, kao solo umetnik sa pesmom "O vento mudou".Pobedio je na ovom događaju i otišao da predstavlja Portugal na 12. takmičenju za pesmu Evrovizije, koji je održan 8. aprila u Beču, gde je "O vento mudou" završio na 12. mjestu od 17 zapisa.

Nascimento je poznat po tome što je prvi crni muški izvođač na Evroviziji, godinu dana nakon što je Milly Scott iz Holandije postala prva crna žena koja peva. Sa Os Rocksom, Nascimento je 1968. godine objavio još jedan EP, "Do not Blame Me", prije nego što se odrekao svoje muzičke karijere i vratio u Angolu 1969.