Edo Tachi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Edo Tachi, pravim imenom Edhem Taći (Han Pijesak, 26.10. 1965. - ) je bosanskohercegovački majstor borilačkih vještina.

Karateom se bavio od 1977. godine. Godine 1990. je postao prvak Jugoslavije, a otada se bavi kick boxingom, gdje je napravio zavidnu karijeru kao profesionalni borac s 24 borbe, od čega 20 pobjeda i 4 poraza.

Edo Tachi se bavio karateom u KK "Student" iz Mostara. Bio je pitomac vojne gimnazije "Maršal Tito" u Mostaru, naselje Rodoč. Za vrijeme boravka u Mostaru savladao je vrhunsku vještinu baratanja nunčakama, kao i gimnastiku. Kasnije ga put odvodi na vojnu akademiju u Zadar, gdje postaje pilot na borbenim avionima. Poslije akademije odlazi za Skopje, Macedonia, odakle započinje njegova bogata karijera u borilačkim vještinama. Poslije Skopja, vraća se za Sarajevo, gdje i danas živi. Njegova najinteresantnija izjava je bila objavljena u jednom mediju kada je rekao:"ako nisam najbolji u borilackim vjestinama onda sam zasigurno najpametniji,jer u ringu sam jedini K1 borac koji je pilot".Takodje jedna anegdota je karakteristicna,kada je u hotelu u pripremi za mec,na upit sudije "cime se bavis",Edo odgovorio "ja sam pilot",na to ce sudija "drago mi je,ja sam astronaut".Interesantno je da ga nema vise u Borilackim halama,mozda si je dao previse dopusta,a sto je naravno steta,jer mislim da ima puno toga dati.

Danas je Edhem Taći vrhunski expert iz oblasti Sigurnosti civilnog zrakoplovstva/vazduhoplovstva, na prijedlog Velike Britanije imenovan u Evropskoj Uniji kao nezavisni validator u procesima odobravanja pravnih subjekata i trećih zemalja ispred Evropske Komisije.

Prvi je u Bosni i Hercegovini inicirao otvaranje Studija iz oblasti Sigurnosti civilnog zrakoplovstva/vazduhoplovstva na Univerzitetu modernih znanosti CKM Mostar te uspostavio saradnju sa mnogobrojnim evropskim i svjetskim centrima iz oblasti AVSEC.

Docent doktor iz oblasti Sigurnosti angažovan na Univerzitetu modernih znanosti CKM Mostar, Američkom Univerzitetu u BiH, te ujedno i Instruktor iz oblasti Sigurnosti. Izdavač je knjige iz oblasti Sigurnosti civilnog zrakoplovstva i ACC3 režima Kargo prevoza.

Kao expert iz oblasti sigurnosti radi na odobravanju pravnih subjekta trećih zemalja na procesu uspostave primjene odredbi ICAO i EU širom svijeta.