Dvostruki obuhvat

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Hanibalovo uništenje rimske vojske u bitci kod Kane 216. pne. - klasični primjer dvostrukog obuhvata

Dvostruki obuhvat je naziv za vojni manevar koji za cilj ima istovremeni napad na krila protivnika. Izvodi se tako da se neprijatelj potakne da oslabi vlastite bokove, odnosno da se raznim trikovima sakrije koncentracija snaga na vlastitim krilima koje tako stiču lokalnu nadmoć nad neprijateljem. Krajnja svrha manevra jest natjerati neprijatelja da se brani s tri strane, spriječiti dolazak pojačanja, a na kraju ga opkoliti i tako uništiti.

Dvostruki obuhvat se smatra jednim od najefektnijih vojnih manevara, odnosno najefikasnijih oblika taktike, odnosno strategije. Međutim, zbog toga što je protivnik toga u pravilu svjestan, teško ga je pravilno izvesti, a što je pogotovo slučaj na bitkama strateške razine, koje se odigravaju na bojištima dugim stotine kilometara i sa stotinama hiljada vojnika. Kada dvostruki obuhvat uspješno izvede, a pogotovo u slučajevima kada se raspolaže s brojčano istim ili manjim snagama od neprijatelja, ta se bitka smatra jednim od vrhunaca ratne vještine.

Kao klasični primjer dvostrukog obuhvata, odnosno model koji je u tu svrhu služio brojnim budućim vojskovođama, se navodi Hanibalov plan za bitku kod Kane 216. pne. u kojoj je uništena brojčano jača rimska vojska.

Literatura[uredi | uredi kod]

  • U.S. Army training manual diagram Arhivirano 2014-07-22 na Wayback Machine-u of different modes of attack, including double envelopment
  • GlobalSecurity.org essay with a section on envelopments
  • Academic paper on military diagramming with diagram of a double envelopment
  • Map of Georgy Zhukov's double envelopment at the battle of Stalingrad