Dvojezupci

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Zečevi
Poljski zec
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Podrazred: Eutheria
Red: Lagomorpha
Brandt, 1855.

Dvojezupci (lat. Lagomorpha) su red iz nadreda Euarchontoglires viših sisara.

Ovaj životinjski red je raširen gotovo na celom svetu. Prvobitno ih nije bilo na jugu Južne Amerike, Madagaskaru, ostrvima Jugoistočne Azije, Australije i na prostoru Okeanije. Pod ljudskim uticajem danas su (naročito divlji kunići i poljski zečevi) rašireni i na tim prostorima.

To su male do srednje velike životinje s kratkim repom ili sasvim bez njega. Površno gledano, njihovi zubi podsjećaju na one kakve imaju glodari. Međutim, za razliku od njih, oni imaju i drugi par sekutića. Istina, nisu potpuno razvijeni, imaju oblik gotovo četvrtastih stupića i skriveni su iza prvog, većeg para. Kao i glodari, između sekutića i kutnjaka imaju prazninu, jer nemaju očnjake. Zubi su im prevučeni caklinom, nemaju koren i rastu im celog života. Između nosnica i usta imaju osetilnu jamicu, od koje potječe naziv deformacije koja se ponekad javlja kod ljudi, zečja usna.

Sistematika[uredi | uredi kod]

Za razliku od ranije, više ih se ne svrstava u glodare, iako s njima imaju zajedničko poreklo i zapravo su "sestrinski" red.

Red se deli na dve porodice, zečeve (Leporidae) koji su zastupljeni u Evropi s više vrsta (među njima poljski zec i divlji kunić), i zečeve zviždače (Ochotonidae), koji žive samo u Severnoj Americi i u severnim predelima Azije.


U Wikimedijinoj ostavi nalazi se članak na temu: Lagomorpha
Wikivrste imaju podatke o: Dvojezupci