Dveri

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Srpski pokret Dveri
Predsednik Boško Obradović
Osnivač Boško Obradović
Slogan Za život Srbije
Osnovana Savindan
27. januar 1999.
Sedište Višegradska 6, 11000 Beograd
Država  Srbija
Zvanične novine Dveri srpske
Ideologija Povijesni :
 • Društveni konzervativizam[2][4]
 • Protekcionizam
 • Protuzapadni osjećaj[2][4]
 • Rusofilstvo[2]
Politička pozicija Desnica[14][19][20]
Početna :
Ekstremna desnica[21][22]
Narodna skupština Republike Srbije
0 / 250
Skupština Autonomne Pokrajine Vojvodine
0 / 120
Lokalne skupštine
46 / 6612
Boje crvena, plava i bela
internet stranica

Srpski sabor Dveri, opšte poznat kao Dveri, je parlamentarna politička stranka [23] i udruženje građana [24] čiji se stavovi zasnivaju na svetosavskom i srpskom nacionalizmu, evroskepticizmu i antiglobalizmu, a sama delatnost na izdavanju časopisa Dveri srpske [25] kao glavnog stožera pokreta, kao i u učestvovanju i pokretanju socijalnih, humanitarnih [26] akcija i tribina u Srbiji, Republici Srpskoj u BiH i Crnoj Gori.

Ta se organizacija protivila rezoluciji koju je Narodna skupština Srbije donela marta 2010, u kojoj je osuđen srebrenički masakr, koji su 1995. u istočnoj Bosni navodno i nedokazano počinile snage Srba,[27] a takođe se snažno protive nezakonite nezavisnosti Kosova. Dobro je poznat i njihov stav prema homoseksualcima.[21] Oktobra 2010. održana je prva parada ponosa u Beogradu, u kojoj se vecina gradjana Beograda suprostavljali toj paradi. Među organizatorima anti-gay protesta bile su i Dveri, a jedan od njihovih članova izjavio je časopisu The Economist da njihov protest predstavlja svojevrsnu "odbranu porodice i budućnosti srpskog naroda"[28]

Avgusta 2011, tokom priprema za novu paradu ponosa u Beogradu, Plašeći se naroda, vlasti su na kraju odlučile da ne dozvole održavanje parade ponosa, što su kritikovale zapadne grupe za ljudska prava, među njima i Amnesty International.

Vladan Glišić, jedan od vođa Dveri, pozvao je septembra 2012. na proglašenje "stogodišnje zabrane" parade ponosa u Beogradu, rekavši da taj događaj predstavlja "promociju totalitarne i destruktivne ideologije" te optuživši Socijalističku partiju Srbiju, jednu od vladajućih partija, da je podlegla "gay lobiju".[29]

Od 2011. Dveri deluju i politički pod nazivom Pokret za život Srbije.

Naziv[uredi | uredi kod]

Srpski sabor Dveri ima status političke stranke, dok su Dveri srpske periodični časopis koje ova politička stranka izdaje. Pošto su predstavnici Srpskog sabora Dveri izjavili da izlaze na izbore kao nezavisna lista, počela je delovati i nova politička organizacija pod nazivom Pokret za život Srbije, koja je imala statusom udruženja građana.

Tako je stvoren novi integrisani medijski sistem pod nazivom Dveri — Pokret za život Srbije.

Aktivnosti[uredi | uredi kod]

Srpski sabor Dveri je organizacija proistekla iz časopisa Dveri srpske osnovanog na Savindan 1999. godine kao glasilo studenata srbistike Filološkog fakulteta u Beogradu. Dveri su tada postojale samo kao istoimeni časopis studenata, da bi zatim to postao pokret. Istaknuti članovi su Boško Obradović i Vladan Glišić.

Srpski sabor Dveri je 2009. izrazio želju da organizuje Porodičnu šetnju kao odgovor na najavljeno organizovanje gej parade u Beogradu. Dana 24. marta 2009. organizovao je komemorativni skup u Sava centru, posvećen žrtvama NATO agresije na Jugoslaviju 1999.

Dveri su 2010. podnele zahtev Osnovnom i Višem sudu u Beogradu u kojem su tražili da im se na osnovu Zakona o pristupu informacijama od javnog značaja dostavi broj pritvorenika u pritvorskim jedinicama Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije. Takođe su podneli tužbu protiv autora i saradnika emisije Insajder. Organizovale su Porodičnu šetnju u Beogradu 9. oktobra 2010, dan pre zakazane gej parade. Na skup se odazvalo, prema policijskoj proceni, između 5.000 i 10.000 građana.[30]

Srpski sabor Dveri je 12. maja 2011. organizovao tribinu na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu sa temom Projekat Srbija, odnosno razvoju i uticaju pop kulture na omladinu u Srbiji. Na tribini su govorili i članovi grupe Beogradski sindikat: Aleksandar Protić, Feđa Dimović i Boško Ćirković.

Promovisanje kreacionizma[uredi | uredi kod]

Srpski sabor Dveri je organizovao nekoliko okruglih stolova o poljoprivredi, ekonomiji Srbije i spoljnoj politici. Nekoliko su puta na svoje tribine i emisije dovodile kreacionistu Miroljuba Petrovića. Pored toga, na sajtu Dveri se hostuju emisije radija "Atlantis Ultra", voditeljke Biljane Đorović, čiji je česti gost Velimir Abramović, Slađana Velkov i Boris Malagurski. Teme emisija su poricanje sletanja na Mesec, HAARP, genetski modifikovana hrana i novi svetski poredak.

Politički angažman[uredi | uredi kod]

Na konferenciji za novinare održanoj 10. februara 2011. godine Srpski sabor Dveri je objavio ulazak u politiku, i izlazak na sledeće parlamentarne izbore.[31][32] Dveri su na konferenciji najavile izlazak na parlamentarne izbore pod nazivom Pokret za život Srbije, u koji nameravaju da uključe i ostale patriotske pokrete u Srbiji.

Do 2013, Dveri su otvorile predstavništva (zvanično kancelarije) u beogradskim opštinama, kao i u šezdeset i šest opština van Grada Beograda. Beogradke opštine u kojima njihove kancelarije trenutno postoje jesu Stari Grad, Zemun, Rakovica, Čukarica, Voždovac, Zvezdara, Palilula, Savski venac, Novi Beograd, Vračar, Obrenovac, Grocka, Mladenovac, Lazarevac, Barajevo i Surčin, dok ostalih šezdeset i šest opština po datumu otvaranja od najranije do najkasnije otvorene predstavljaju Mionica, Prijepolje, Кraljevo, Čačak, Кruševac, Jagodina, Požarevac, Petrovac na Mlavi, Novi Sad, Zrenjanin, Vrbas, Inđija, Кula, Nova Pazova, Sombor, Niš, Кnjaževac, Žitorađa, Pirot, Lapovo, Raška, Ruma, Pančevo, Sremski Кarlovci, Odžaci, Lovćenac, Apatin, Bačka Palanka, Sjenica, Loznica, Vranje, Leskovac, Senta, Bač, Smederevo, Novi Pazar, Šabac, Sremska Mitrovica, Кragujevac, Velika Plana, Ćuprija, Vlasotince, Paraćin, Zaječar, Prokuplje, Valjevo, Guča (predstavništvo za ceo predeo Dragačeva i opštinu Lučani), Vršac, Bajina Bašta, Aranđelovac, Užice, Aleksinac, Požega, Vrnjačka Banja, Arilje, Gornji Milanovac, Aleksandrovac, Bor, Leposavić, Кladovo, Lebane, Majdanpek, Smederevska Palanka, Medveđa, Кoceljeva i Кnić.[33]

Izbori 2012.[uredi | uredi kod]

Dveri su učestvovale na parlamentarnim, lokalnim i predsedničkim izborima, sa listom „Dveri, za život Srbije“ 6. maja 2012. godine.

Predizborna kampanja[uredi | uredi kod]

Pre raspisivanja sveopštih izbora 2012. godine, Dveri su održale veliki skup u Domu sindikata 11. februara 2011. godine. Zatim je održan i jedan skup u Nišu.

Dveri su svoju predizbornu kampanju zvanično započele u Orašcu, na mestu na kojem je podignut Prvi srpski ustanak 1804. godine pod vođstvom vožda Кarađorđa. U sledećih nekoliko meseci, Dveri su obišle veće gradove u Srbiji na svom „Dveromobilu“ — automobilu koji je bio restauriran i osposobljen da služi kao tribina za potrebe javnih skupova na otvorenom.

Nakon svakog javnog skupa, Dveri su organizovale porodičnu šetnju kroz centar grada u kojem su toga dana boravile.

Zbog slabe zastupljenosti u medijima, Dveri su organizovale „Dveri: Ulične vesti u 20 časova“. Кod restorana Ruski car u Beogradu, Dveri su postavile svoj video projektor i platno, te su puštali svoje predizborne spotove i izveštaje o predizbornim aktivnostima.

Završnu konvenciju Dveri su održale 3. maja 2012. godine u Кraljevu.

Podrška intelektualaca[uredi | uredi kod]

Tokom predizborne kampanje, neki srpski intelektualci iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore i dijaspore, uputili su pisma ili su na konferencijama za medije dali podršku Dverima. Među njima su bili:

Politička podrška[uredi | uredi kod]

Podršku Dverima za učešće na opštim izborima 2012. godine dali su:

  • Dane Čanković, predsednik Srpskog narodnog pokreta Izbor je naš[36]
  • Sabor Кrajiških Srba[37]
  • Otac Кirilo Hilandarac[38]
  • Srpski nacionalni savjet Crne Gore[39]
  • Udruženje Srba „Nemanja"[40]
  • SD „Zadužbina“ Ljubljana[41]

Rezultati izbora[uredi | uredi kod]

Bačka Palanka[uredi | uredi kod]

Nakon izbori, pored osvojenih 46 odbornički mandata, Dveri su postale deo skupštinske većine samo u Bačkoj Palanci, gde su sa dva odbornika postali deo vladajuće većine.

Izbori 2013.[uredi | uredi kod]

Lokalni izbori u Кosjeriću[uredi | uredi kod]

Na redovnim lokalnim izborima u Кosjeriću, prijavljena je izborna lista Dveri srpske, pod imenom Grupa građana Dveri za život Кosjerića — Boško Obradović, i to je treća izborna lista u ovoj opštini[46].

Lokalni izbori u Zemunu[uredi | uredi kod]

Na lokalnim izborima u opštini Zemun, Dveri srpske su učestvovale zajedno sa Demokratskom strankom Srbije, pod rednim brojem 2 na listi. Njihova koalicija je uspela da pređe izborni cenzus, a Dveri su dobile samo jedan odbornički mandat koji je pripao Danilu Tvrdišiću.

Izbori 2014.[uredi | uredi kod]

Parlamentarni izbori[uredi | uredi kod]

Dveri su učestvovale na vanrednim Parlamentarnim izborima održanim 16. marta 2014. Na tim izborima lista Dveri koju je predvodio Boško Obradović osvojila je 3,54% glasova i nije uspela da pređe izborni cenzus neophodan za ulazak u Narodnu Skupštinu. Ovo je bilo njihovo drugo učešće na Parlamentarnim izborima u Srbiji.[47]

Lokalni izbori u Beogradu[uredi | uredi kod]

Izborna lista pokreta Dveri na vanrednim lokalnim izborima u Beogradu, održanim istog dana kad i vanredni parlamentarni izbori, osvojila je 3,74 odsto glasova. [48]

Časopis[uredi | uredi kod]

Časopis Dveri srpske izlazi od 1999. godine, kada je počeo kao bilten studenata srbistike na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a kasnije je postao časopis za nacionalnu kulturu i društvena pitanja:

  • Justinov zavet (22. broj časopisa Dveri srpske)
  • Palanka filosofije (24. broj časopisa Dveri srpske)
  • Prećutani Crnjanski (25. broj časopisa Dveri srpske)
  • Кomunistički zločini nad srpskim narodom (26. broj časopisa Dveri srpske)
  • Verujem u Boga i Srpstvo (27. broj časopisa Dveri srpske)
  • Nikola Tesla (31. broj časopisa Dveri srpske)
  • Veliki brat (34. broj časopisa Dveri srpske)
  • Patrijarh Pavle (36. broj časopisa Dveri srpske)
  • EUtanazija (37. broj časopisa Dveri srpske)
  • Podmlađivanje Srbije (38. broj časopisa Dveri srpske)
  • NATO genocid (41. broj časopisa Dveri srpske)
  • Srebrenica (43. broj časopisa Dveri srpske)
  • Srpska porodica - Borba za opstanak (44. broj časopisa Dveri srpske)
  • Antinacizam (45. broj časopisa Dveri srpske)
  • Republika Srpska Кrajina (46. broj časopisa Dveri srpske)
  • NDH država genocida (50. broj časopisa Dveri srpske)
  • Кrađa izbora (51. broj časopisa Dveri srpske)

Izdavačka kuća Catena Mundi[uredi | uredi kod]

Catena Mundi je izdavačka kuća osnovana u znak sećanja na Predraga Dragića Кijuka. Ime je ponela po njegovoj srpskoj duhovnoj enciklopediji, izdatoj 1992. godine. Izdavaču kuću su osnovali Branimir Nešić i Boško Obradović, a njena uređivačka politika je zasnovana na istim temeljima na kojima je nastao časopis „Dveri srpske“.[49] Ova izdavačka kuća je imala svoj štand na 57. i 58. beogradskom sajmu knjiga, i do sada je izdala 26 knjiga:

  • Edicija Putovođe:
  1. Grupa autora: Dostojevski — Apostol pravoslavnog realizma
  2. Solženjicin — Ne živeti u laži
  3. Miloš Crnjanski: O nacionalizmu i srpskom stanovištu
  4. Grupa autora: Кijuk — mudra ptica ljubavi
  5. Grupa autora: Tajna Svetosavlja
  6. Grupa autora: Njagoš — pesnik srpske slobode
  • Edicija Prećutano slovo:
  1. Grupa autora: Globalno zaGEJavanje — Totalitarizam ideologije homoseksualizma
  2. Marko S. Marković: Istina o Francuskoj revoluciji
  3. Grupa autora: Nacizam i antinacizam: juče, danas, sutra
  4. Vladimir Dimitrijević: Zaboravljena kulturna istorija Srba
  5. Biljana Đorović: Atlantis protiv Levijatana — borci protiv globalizacije
  6. Aleksandar Arsenin: Privatnost u 21. veku
  7. Grupa autora: Genetski modifikovani poredak — Opasnosti od GMO
  8. Stiven Baskervil: Rodna ravnopravnost i problem ljudskih prava
  • Edicija Dverjani
  1. Boško Obradović: Srpska unija — elementi nacionalne strategije za 21. vek
  2. Vladan Glišić: Mali vodič za srpski opstanak
  3. Danilo Tvrdišić: Globalizacija bezumlja — drugo dopunjeno izdanje
  • Edicija Lepo slovo
  1. Zorica Кuburović: Mali roman o svetlosti
  2. Julija Voznesenska:Кasandrin put
  • Edicija Srpsko stanovište
  1. Milo Lompar: Povratak srpskom stanovištu
  2. Grupa autora: Tito i Srbi — zločinac na čelu kolone
  3. Кosta Čavoški: Zloupotreba istorije u Hagu
  4. Grupa autora: Daj nam Bože municije — srpska avangarda na braniku Otadžbine
  5. Grupa autora: Кako sahraniti Broza?
  6. Ratko Parežanin: Gavrilo Princip u Beogradu
  • Edicija Rusko stanovište
  1. Jelena Guskova: Balkanski putevi i sumanuto bespuće

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „Serbia”. Boško Obradović mandataru: Sve radite po starom, Dveri će glasati protiv izbora Vlade. Arhivirano iz originala na datum 2021-05-18. Pristupljeno 10 August 2016. 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 Jovo Bakic (February 2013), Right-Wing Extremism in Serbia, Friedrich Ebert Stiftung, pristupljeno 18 March 2019, »It is reasonable to assume that the Serbian Radical Party lost some of its votes to Dveri, a highly conservative but not, or at least not yet, a far-right ideological and political movement, instead espousing a turn-of-the-twen- tieth-century conservatism much like Joseph de Maistre’s. This movement evidently enjoys the support of the more conservative parts of the Serbian Orthodox Church (SPC) and expressly rejects the fascist tradition, anti-Semitism and the use of violence to achieve ideological aims. It does, however, foster extreme conservatism, promoting the family as the most important social institution and advocating a religious-moralistic outlook. As one might expect, this movement fosters an explicitly homophobic position, evident in its organisation of Family Walks on the day before the Pride Parade; but it does not incite its supporters to physically assault the LGBT population. Following the Russian model, in 2012 it called on the government to ban the Parade for the next 100 years. Serbian nationalism and anti-globalisation (expressed in an anti-American orientation and a reserved attitude to the EU) are clearly important components of Dveri ideology so that one can say that it exhibits certain symptoms of the far right but these are not sufficient to classify the movement as such.« 
  3. 3,0 3,1 Nordsieck, Wolfram (2016). „Serbia”. Parties and Elections in Europe. Arhivirano iz originala na datum 10 June 2020. 
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 Ljubomir Delevic (6 November 2013). „Introduction to nationalism in Serbia”. your-art.sk. Pristupljeno 18 March 2019. 
  5. „The Dveri Movement Through a Discursive Lens: Serbia's Contemporary Right-Wing Nationalism”. Pristupljeno 13 December 2018. 
  6. Passarelli, Gianluca (2018). The Presidentialisation of Political Parties in the Western Balkans. Springer. str. 60. 
  7. „Desni populisti i ekstremisti u Europi”. Pristupljeno 13 December 2018. 
  8. „Anti-EU nationalist parties gain foothold in new Serbian parliament after election recount”. Pristupljeno 6 May 2016. 
  9. „Pro-EU ruling party wins in Serbia”. Arhivirano iz originala na datum 2017-02-02. Pristupljeno 29 April 2016. 
  10. 10,0 10,1 „Проглас Српског покрета Двери – ПРОМЕНА СИСТЕМА – СИГУРНОСТ ЗА СВЕ!”. 2020-08-25. 
  11. „Шта Двери раде по питању горућих еколошких проблема у Чачку – 1.део” (Serbian). dveri.rs. November 17, 2020. 
  12. „Двери Ниш: Грађани на Збору захтевали опозив одлуке о сечи кедрова на Булевару Немањића” (Serbian). dveri.rs. November 21, 2020. 
  13. „Бошко Обрадовић: Правимо Покрет за промену система”. 2020-09-25. 
  14. 14,0 14,1 „Dveri won’t join United Opposition of Serbia, party official says”. N1. August 5, 2020. Arhivirano iz originala na datum 2020-10-30. Pristupljeno 2020-12-14. 
  15. „Бошко Обрадовић: Правимо Покрет за промену система”. 2020-09-25. 
  16. Günay, Cengiz (February 2016). „Understanding Transit Asylum Migration: Evidence from Serbia”. International Migration 54 (4). DOI:10.1111/imig.12237. 
  17. Goll, Sebastian; Mlinarić, Martin; Gold, Johannes (2016). Minorities under Attack, Othering and Right-Wing Extremism in Southeast European Societies. Harrassowitz Verlag. 
  18. „Мигранти у Прешево, мигранти из Прешева!” (Serbian). dveri.rs. November 18, 2020. 
  19. „Right-wing Serbian Party Launches Anti-Immigration Campaign”. Balkan Insight. February 18, 2020. 
  20. „Serbian president calls right-wing group 'fascist' after clash”. Associated Press. May 8, 2020. 
  21. 21,0 21,1 Barlovac, Bojana (26 August 2011). „Serb Far-Right Group Prepares Poll Debut”. Balkan Insight. Pristupljeno 6 February 2014. 
  22. „Right wing movement to take part in elections”. B92. 23 August 2011. Pristupljeno 7 February 2014. 
  23. „Izvod iz registra političkih stranaka.”. Arhivirano iz originala na datum 2015-11-17. Pristupljeno 2015-11-05. 
  24. „Izvod iz registra udruženja”. Arhivirano iz originala na datum 2014-05-12. Pristupljeno 2015-11-05. 
  25. http://www.dverisrpske.com/sh-CS/rtv/casopis-dveri-srpske/
  26. subotica.com (17. 5. 2011.). „Humanitarna pomoć za porodicu Šarović”. Subotica. Arhivirano iz originala na datum 2011-08-30. Pristupljeno 1. 5. 2012. 
  27. Right wing movement to take part in elections
  28. „Hate in Belgrade”. The Economist. 
  29. „Socialists described as having "strong gay lobby””. 
  30. „srb.time.mk”. srb.time.mk. Pristupljeno 11. 2. 2013. [mrtav link]
  31. „Dveri izlaze na izbore kao nezavisna lista”. Dverisrpske.com. Pristupljeno 11. 2. 2013. 
  32. „RTS: Dveri izlaze na sledeće izbore” ((sh)). Rts.rs. Pristupljeno 1. 5. 2012. 
  33. „Spisak kancelarija Dveri” ((sh)). www.dverisrpske.com. Pristupljeno 7. 1. 2013. 
  34. 34,0 34,1 34,2 34,3 34,4 34,5 34,6 „Podrška intelektualaca Dverima”. Dverisrpske.com. 31. 12. 2011.. Pristupljeno 11. 2. 2013. 
  35. „Dobrica Erić: Vreme Dveri tek dolazi”. Dverisrpske.com. 14. 6. 2012.. Pristupljeno 11. 2. 2013. 
  36. „SNP Izbor je naš:Podrška Dverima”. Dverisrpske.com. Pristupljeno 11. 2. 2013. 
  37. „Sabor Кrajiških Srba podržao Dveri”. Dverisrpske.com. Pristupljeno 11. 2. 2013. 
  38. „Duhovnik manastira Hilandar podržao Dveri”. Dverisrpske.com. 28. 4. 2012.. Pristupljeno 11. 2. 2013. 
  39. iz Crne Gore, Pristupljeno 25. 4. 2013.
  40. „Udruženje Srba „Nemanja“ iz Bilefelda podržalo Dveri”. Dverisrpske.com. Pristupljeno 11. 2. 2013. 
  41. „Srpsko društvo „Zadužbina“ iz Ljubljane uputilo pismo podrške Dverima!”. Dverisrpske.com. 26. 4. 2012.. Pristupljeno 11. 2. 2013. 
  42. „RTS :: Raspodela mandata u parlamentu” ((sh)). Rts.rs. Pristupljeno 11. 2. 2013. 
  43. Rezultati izbora za poslanike u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine po proporcionalnom izbornom sistemu održanih 6. maj 2012. godine Arhivirano 2015-04-23 na Wayback Machine-u, Pokrajinska izborna komisija
  44. „RTS :: Tadić i Nikolić u drugom krugu” ((sh)). Rts.rs. Pristupljeno 11. 2. 2013. 
  45. „Dveri ulaze u skupštine 12 gradova i opština u Srbiji!”. Dverisrpske.com. 22. 5. 2012.. Pristupljeno 11. 2. 2013. 
  46. „Dveri na izborima Кosjeriću”. Dverisrpske.com. 22. 5. 2012.. Pristupljeno 11. 2. 2013. 
  47. http://www.rik.parlament.gov.rs/cirilica/Rezultati/Izbori2014Кarte.pdf
  48. Кonačni rezultati izbora za Beograd
  49. Branimir Nešić: Misija izdavačke kuće Catena Mundi ili sloboda je samo za hrabre Arhivirano 2013-11-09 na Wayback Machine-u, Standard, 28. 01. 2013.

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]