Dulensko jezero

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Dulensko jezero je veštačko jezero, koje je stvoreno 1964. godine, u cilju rešavanja problema snabdevanja grada Kragujevca vodom (danas se za to koriste Gružansko jezero i jezero Vodojaža). Dulensko jezero se nalazi 20 kilometara južno od grada Kragujevca.

To jezero se nalazi kod sela Dulene na Dulenskoj reci. Teren na području sela Dulene i okolnih sela je od vododrživih stena. Samim tim, to je bilo pogodno mesto za podizanje veštačkog jezera. Podignut je nasip veličine 7 metara. Dubina jezera je do 7 metara. Širina je oko 150 metara, a dužina oko 350 metara.

Jezero je na nadmorskoj visini od 435 metara. Zadnjih godina, zbog neodržavanja jezera prirodnim putem, došlo je do njegovog zaravnjivanja. Zato se jedan deo jezera pretvorio u močvaru. Ako se ništa ne učini, preti opasnost da se celokupno jezero pretvori u močvaru.

Živi svet u jezeru[uredi | uredi kod]

Od ribe ovde pretežno živi: mrena, rečna potočarka, sunčica i jezerska pastrmka. U Dulenskom jezeru se mogu naći i sitni potočni rakovi. U močvarnom delu jezera mogu se naći pijavice.

Literatura[uredi | uredi kod]

Kragujevac i okolina, Živadin Stepanović i Dragoljub Milanović, Srpsko geografsko društvo-podružnice Kragujevac.