Drijen

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Dren)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Drijen
Cvjetovi drijena
Naučna klasifikacija
Carstvo: Plantae
Red: Cornales
Porodica: Cornaceae
Rod: Cornus
Podrod: Cornus
Vrsta: C. mas
Dvojni naziv
Cornus mas
L.
Cornus mas

Drijen (Cornus mas) je listopadni grm ili nisko drvo, visine do 8 m, sa zaobljenom gustom krošnjom.

Opis[uredi | uredi kod]

Mlade grančice su zelenkastosmeđe i većinom fino dlakave. Listovi su naspramni, jajasti, sa dugačko izvučenim vrhovima. Cvjetovi su žuti. Javljaju se rano, prije listanja, sakupljeni u štitaste cvati, pravilni su i četvoročlani. Cvjeta u veljači i ožujku.

Drvo drena je gušće od vode, te tone.

Drijen i jestivih plodova. Korisno je uzgajati ga u braste svuda, a najviše po suhim, sunčanim, kamenitim stranama svijetlih listopadnih šuma zajedno s drugim grmljem i šibljem. Uzgaja se i u vrtovima i parkovima zbog lijepih žutih cvjetova lizini pčelinjaka. Najbolje uspijeva na krečnjačkim toplim i suhim staništima. Zadovoljava se i plitkim zemljištem.

Drenjine[uredi | uredi kod]

Plod drijena je koštunica, zvana drenjina. Mlade drenjine su svijetlocrvene boje, dok su zrele drenjine tamnocrvene. Rastu u šumi i spadaju pod jesenske plodove. U skupini obično raste po jedna ili dvije drenjine. Drenjine se koriste kao suho voće, za pravljenje pekmeza, čaja, soka i sl.

Ljekovitost[uredi | uredi kod]

Opore (tanini) i poliuronske (pektini) tvari povoljno djeluju na sluznicu crijeva, zbog čega se sok, pekmez, čaj i drugi proizvodi spravljeni od zrelih drenjina daju kao lijek za liječenje dijareje i drugih oboljenja organa za probavu. Sličnog je djelovanja i kora. Dren raste u Njemackoj i Francuskoj Nijemci ga slabo poznaju i smatraju ga otrovnom biljkom.U Njemackoj su plodovi veci i socniji nego u gore navedenim krajavima.Zato sto ga smatraju otrovnim nije rasprostranjen/unistavju ga/iako mu ova vlazna klima sa relativno suhom i dugom jeseni vise prija.