Dražen Kutleša

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Dražen Kutleša

Rođen 25. rujna 1968.
Tomislavgrad, Bosna i Hercegovina
Zaređen 29. lipnja 1993.
za Mostarsko-duvanjsku biskupiju
Služba Nadbiskup splitsko-makarski
Sređivanje infokutija

Dražen Kutleša (Tomislavgrad, Bosna i Hercegovina, 25. rujna, nadbiskup Zagrebački.

Životopis[uredi | uredi kod]

Grb

Nakon završenog sjemeništa u Dubrovniku nastavlja studij filozofije i teologije u Bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu. Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1993. za Mostarsko-duvanjsku biskupiju.

Godine 1994. postao je bakalaureat pri Teološkom fakultetu u Zagrebu, a 2001. na Papinskom sveučilištu Urbanianumu postigao je doktorat iz kanonskog prava.

Od 1993. do 1995. bio je župni vikar u mostarskoj katedrali. Od 1998. do 2006. obavljao je sljedeće službe: župni upravitelj u Grudama, docent kanonskog prava na Teološkom institutu u Mostaru, vicekancelar u biskupijskoj kuriji, član zbora konzultora i prezbiterskog vijeća, član Komisije Iustitia et pax Biskupske konferencije BiH.

Od 2006. djelatnik je Kongregacije za biskupe. Od 2011. suradnik je kongregacije za kauze svetih i disciplinu sakramenta. Dana 17. listopada 2011. papa Benedikt XVI. imenovao ga je biskupom koadjutorom s posebnim ovlastima Porečke i pulske biskupije. Ovo je prvi biskup koadjutor u povijesti Porečke i pulske biskupije, te nakon 1984. godine i biskupovanja Dragutina Nežića biskup Poreča i Pule koji nije rođen na području ove biskupije. Imenovanje biskupa koadjutora Porečke i pulske biskupije iznenadilo je većinu svećenika ove biskupije, a mnogi su to interpretirali povezujući imenovanje msgr. Dražena Kutleše biskupom koadjutorom s imovinskim sporom oko samostana u Dajli.[1] Dana 10. prosinca 2011. zaređen je za biskupa. Glavni zareditelj je bio kardinal Marc Ouellet prefekt Kongregacije za biskupe, a suzareditelji msgr. Ivan Milovan, biskup porečki i pulski i msgr. Ratko Perić, biskup mostarsko – duvanjski. Dana 14. lipnja 2012. imenovan je biskupom Porečko-pulske biskupije.[2] Autor je nekoliko publikacija i surađuje u katoličkom mjesečniku Crkva na kamenu. Govori talijanski, njemački i engleski jezik.[3][1].

13. svibnja 2022. postao je splitsko-makarski nadbiskup.[4]

Izvori[uredi | uredi kod]

Prethodnik: Porečko-pulska biskupija Nasljednik:
Ivan Milovan trenutni
Prethodnik: Splitsko-makarska nadbiskupija Nasljednik:
Marin Barišić trenutni