Država Xianbei

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Država Xianbei
(nedostaje slika zastave) (nedostaje slika grba)
Zastava Grb

Položaj Države Xianbei, 1–3. vek
Geografija
Kontinent Azija
Regija istočna Azija
Glavni grad pored reke Orhon, današnja Mongolija
Društvo
Religija šamanizam
Vladavina
Oblik vladavine nomadsko carstvo (kanat)
Titula vladara car (kan)
Istorijsko doba stari vek
Osnivanje 93.
Prestanak 234.
Status bivša država
Događaji
Prethodnici i naslednici
Prethodile su: Nasledile su:
Portal:Istorija

Država Xianbei, takođe poznata i kao Država Sjanba, Država Serba, Država Sarba ili Država Sirba, bila je antička država naroda Xianbei, poznatog i kao Sjanbi, Serbi, Sarbi ili Sirbi. Postojala je od 93. do 234. godine, a zauzimala je područje današnje Mongolije, kao i delove današnje Rusije, Kine i Kazahstana. Prestonica ove države nalazila se pored reke Orhon, na području današnje Mongolije. Po svom karakteru, Država Sjanba je predstavljala nomadsko carstvo odnosno konfederaciju sastavljenu od mongolskih naroda, koja je svoju najveću moć dostigla pod vladarem Tanšihajem (141–181). Nakon pada njenog poslednjeg vladara, Budugena, ova država je počela da se raspada na više manjih nezavisnih država, koje su uspostavila razna plemena Sjanba.

Misli se da su Sjanbi prvi formirali politički sistem kanata, u kome se produbila uspostava društvenih klasa. U Državi Sjanba se takođe razvijala pismenost, umetnost i kultura.

U romantičarskoj srpskoj istoriografiji (Miloš S. Milojević i drugi autori), narod Sjanbi se, u sklopu jedne od teorija o poreklu Srba, izjednačava sa Srbima, zbog sličnosti jednog od naziva upotrebljavanih za Sjanbe (Sarbe, Serbe) sa imenom Srba. Međutim, osim toga, ništa drugo ne podržava ovu teoriju.

Vladari[uredi | uredi kod]