Dolina kraljica

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Dolina Kraljica)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Koordinate: 25°43′N, 32°35′E

Dolina Kraljica, isto tako poznata kao Biban el-Harim (arapski: بيبان الحريم‎), Biban el-Sultanat (arapski: بيبان السلطانات‎), i Wadi el-Melikat (arapski: وادي الملكات‎), je lokacija u Egiptu gdje su se u drevna vremena sahranjivale supruge faraona. U drevna vremena bilo je poznato kao Ta-Set-Neferu, što znači –‘mjesto djece faraona’, jer su se zajedno sa suprugama faraona 18., 19. i 20. dinastije (1550–1070. pne.) tamo sahranjivali brojni prinčevi, princeze i članovi plemstva. Grobove tih pojedinaca su održavali grobni svećenici koji su vršili drevne obrede i nudili žrtve i molitve za pokojno plemstvo.

Dolina se nalazi kraj bolje poznate Doline kraljeva, na zapadnoj obali Nila nasuprot Tebe (suvremeni Luksor) . Ova suho i zabačeno područje na zapadnim brdima je odabrano zbog relativne izolacije i blizine glavnog grada. Kraljevi 18. dinastije su, umjesto tradicionalne gradnje piramida (vjerojatno zbog ranjivosti na pljačku grobova), odabrali grobnice isklesane u stijenu.

U ovoj nekropioli se nalazi preko sedamdeset grobnica, od kojih su mnoge raskošno i stilski izgrađene. Primjer za to je grobnica isklesana za kraljicu Nefertari (1290–1224. pne.) iz 19. dinastije. Polikromni reljefi njene grobnice su netaknuiti.

Glavne grobnice[uredi | uredi kod]

Ostale grobnice[uredi | uredi kod]

Ostaci grobne opreme su pronađeni za još nekoliko članova kraljevske porodice. Njihove grobnice ne postoje, ali postojanje grobne opreme sugerira da su možda jednom bili sahranjeni u Dolini kraljica.[1]

  • Kraljeva supruga Henut. sredina 18. dinastije. Ime joj je zatvoreno u kartušu na ostatku žare.
  • Princ Menkheperre, sin Tuthmosisa III i Merytre Hatshepsut. Pronađeni fragmenti posude.
  • Kraljeva velika supruga Nebetnehat. Sredina 18. dinastije. Ime joj je zatvoreno u kartušu na tragovima posude.
  • Kraljeva supruga Ti. Sredina 18. dinastije. Ostaci posude pronađeni.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Dodson A. and Hilton D. The Complete Royal Families of Ancient Egypt, London 2004

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

  • Bunson, Margaret. "Valley of the Queens." Encyclopædia of Ancient Egypt. New York. (1991)