Dogma o Kristu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Dogma o Kristu (en. The Dogma of Christ) je knjiga koju je njemačko-američki socijalni psiholog Erih Fromm objavio 1963. godine.

U svome delu "Dogma o Hristu", From je kritički analizirao uticaj socijalne strukture ranih hrišćana na razvoj ranokršćanske dogme. On zaključuje da je transformacija koju je kršćanstvo, izvorno religija siromašnih, pretrpjelo u prvih par vekova uzrokovana ponajviše promjenom socijalnog sastava, te novom sociološkom funkcijom koju je zadobilo. Govoreći o golemoj promeni koju je kršćanstvo pretrpjelo od najranijih dana do postajanja državnom religijom, From ocenjuje da se nije »ta« hrišćanska religija proširila na veliku većinu stanovništva Rimskog carstva, već se, zapravo, prvotna religija vremenom pretvorila u nešto drugo.

Ta temeljita transformacija kršćanstva od religije ugnjetenih u religiju gospodara i masa kojima su oni manipulirali, od očekivanja neminovnog dolaska sudnjeg dana i novog doba u vjeru već ispunjenog spasenja; od postulata čistog, moralnog života do zadovoljavanja savjesti preko crkvenih svetih tajni; od neprijateljstva prema državi do iskrenog slaganja s njom...[1]

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]