Diskoton

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Diskoton
Osnovana 1973.
Prestala postojati 1992.
Sjedište Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Konkurentske tvrtke Jugoton (Zagreb), PGP RTB (Beograd), Suzy (Zagreb), ZKP RTLJ (Ljubljana)
Pokriveno područje bivša Jugoslavija
Proizvodi diskografija

Diskoton (punog naziva Diskoton produkcija nosača zvuka, Sarajevo) bila je diskografska kuća iz Sarajeva (Bosna i Hercegovina), osnovana 1973. godine. Kad se rasplamsao rat u Bosni i Hercegovini 1992. godine, Diskoton je potpuno propao jer im je i zgrada u kojoj su imali studio i fonoteku potpuno uništena za granatiranja Sarajeva.

Historija[uredi | uredi kod]

Diskografska kuća Diskoton nastala je 1973. iz nukleusa okupljenog oko Muzičke redakcije Radiotelevizije Sarajevo, na valu tadašnjeg pomodnog gospodarsko-političkog trenda 1970-ih decentralizacije, slijedom toga svaka republika morala je imati sve što joj treba. Prva akvizicija Diskotona bili su tada popularni sarajevski sastav Indexi koji su tad raskinuli ugovor s Jugotonom i snimili svoj singl Jedina Moja / I tvoje će proći za Diskoton.[1]

Diskoton je objavio brojne ploče tada popularnih jugoslavenskih pjevača i sastava; Amajlija, Ambasadori, Bijelo dugme, Divlje jagode (sastav), Indexi, Jugosloveni, Dino Merlin, Zabranjeno Pušenje, Zdravko Čolić, Seid Memić Vajta, Lepa Brena, Neda Ukraden i brojnih bosanskih izvođača sevdalinki i narodne glazbe.

Diskoton je pored domaće glazbene produkcije, objavljivao i internacionalne zvijezde poput; Commodoresa, Roya Harpera, Diane Ross, Temptationsa i Stevie Wondera.

Diskoton se često povezuje sa jednim od najvećih promašaja u historiji tadašnje dikografije, jer tadašnji glazbeni urednik te kuće Slobodan Vujović, nije htio 1974. objaviti prvu singl ploču Bijelog dugmeta (Top / Ove noći ću naći blues), obrazlažući to pretpanošću s drugim poslovima. Zbog tog su nestrpljivi momci iz Bijelog Dugmeta isti dan otišli u zagrebački Jugoton i potpisali 5-godišnji ugovor s tom kućom.[2]

Izvori[uredi | uredi kod]