Windsor (dinastija)

Izvor: Wikipedia
(Preusmjereno sa Dinastija Windsor)

Dinastija Windsor, vladajuća dinastija u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske i u svakom od kraljevstava koje čini krunske zemlje Commonwealtha.

Kako se Viktorija udala za Alberta od Sachsencoburga i Gothe, njihovi potomci su bili članovi vojvodske obitelji istoga imena, koja je pripadala dinastiji Wettin. Viktorijin sin, Edvard VII., te unuk, George V., vladali su kao članovi te dinastije.

Međutim, rastuće anti-njemačko raspoloženje u narodu tijekom Prvog svjetskog rata nagnalo je kraljevsku obitelj, kojom je tada predsjedao kralj George V., da se odrekne svih njemačkih plemićkih titula. Zajedno sa titulama, moralo je biti promijenjeno i njemačko ime njihove dinastije u ime koje zvuči više engleski. Stoga je, dana 17. srpnja 1917. godine, izdata kraljevska obavijest Đura V., koja je promijenila ime dinastije Sachsen-Coburg-Gotha u Windsor. Svi potomci kraljice Viktorije u muškoj liniji su tako postali članovi dinastije Windsor, a njihove njemačke plemićke titule su preko noći zamijenjene starim engleskim grofovskim i vojvodskim titulama. Za novo ime dinastije izabrano je Windsor zbog tradicionalne povezanosti engleskog plemstva i naroda sa tim imenom, kojeg nose grad Windsor i popularni zamak Windsor.

Kraljica Elizabeta II., trenutna glava kuće Windsor, je objavila da želi da njena djeca budu članovi dinastije Windsor, što je u suprotnosti sa patrijarhalnim običajem prema kojem su njena djeca trebala biti članovi dinastije njihovog oca. [1] Međutim, također je objavila da će njeni potomci u muškoj liniji koji ne budu imali titulu nositi prezime Mountabatten-Windsor. [2] Britanski monarh i članovi kraljevske obitelji zakonski nemaju prezime, ali u slučaju da trebaju prezime koriste Mountbatten-Windsor. Bilo koji budući monarh bi mogao promijeniti ime dinastije po želji.

Izvori[uredi - уреди]

  1. Royal Styles and Titles
  2. Royal Styles and Titles; "Mountbatten" je prezime koje je princ Philip, kraljičin suprug, uzeo nakon što je dobio britansko državljanstvo. Ono je zapravo anglicizirana inačica imena "Battenberg", imena obitelji njegove majke.