Dimant (mitologija)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Dimant starogrčki: Δύμας ime je nekoliko ličnosti u grčkoj mitologiji.

Hekubin otac[uredi | uredi kod]

Dimant je bio frigijski kralj i otac Hekube, supruge trojanskog kralja Prijama. Homer kaže da je ovaj Dimant imao sina Asija, koji se borio i poginuo u trojanskom ratu, a koga ne treba mešati s Hirtakovim sinom Asijem, koji se takođe borio i izgubio život pod Trojom. Sholije kažu da je Dimant imao još jednog sina, Otreja, koji se borio protiv Amazonki jednu generaciju pre trojanskog rata. U sholijama uz Euripidove tragedije kao otac frigijskog Dimanta navodi se Ejonej, sin Protejev, a kao njegova supruga navedena je Eunoja, kći rečnog boga Sangarija. Zapravo, Dimant i njegovi frigijski podanci u uskoj su vezi s rekom Sangarijem, koja se uliva u Crno more. Etimologija imena "Dimant" nije poznata, a možda nije ni helenska.

Otac Megetov[uredi | uredi kod]

Ovaj je Dimant možda identičan s frigijskim. Prema Kvintu Smirnjaninu, bio je otac Trojanca Megeta, čiji su se sinovi borili pod Trojom.

Dorski Dimant[uredi | uredi kod]

Treći Dimant bio je Doranin i predak plemena Dimanćana (Dymanes). Njegov otac, Egimije, usvojio je Heraklovog Hila. Dimant i njegov brat, Pamfil, pokorili su se Hilu.

Feačanski Dimant[uredi | uredi kod]

Četvrti Dimant spominje se u Homerovoj Odiseji kao jedan od Feačana čija je kći bila Nausikajina prijateljica.