Demosten (vojskovođa)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Demosten (general))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Demosten (grčki: Δημοσθένης, ? - 413. pne.), sin Alkistenov, bio je atenski vojskovođa za vrijeme peloponeskog rata.

Demosten se prvi put spominje 426. pne. kada je atenska intervencija u korist Akarnanije protiv Ambrakije ispočetka doživjela neuspjeh i velike gubitke, te se Demosten, plašeći se za svoj život, odbio vratiti u Atenu. Međutim, iste godine je njegova pravovremena intervencija omogućila veliku pobjedu nad Spartancima u bitci kod Olpeje.

Sljedeće godine je Demostenova ekspedicija na Siciliju prekinuta kada su se brodovi zbog nevremena morali skloniti na obalu Peloponeza. To je dovelo do sukoba sa Spartancima, odnosno bitaka kod Pilosa i Sfakterije u kojima su Atenjani odnijeli pobjedu. Godine 424. pne. je, pak, Demosten imao daleko manje uspjeha u pokušajima da osvoji Megaru, odnosno Naupakt i Sikion. Godine 421. pne. Demosten je bio jedan od potpisnika Nikijinog mira. Nakon katastrofalnog poraza atenske vojske u bitci kod Mantineje, Demosten je vodio evaukaciju njenih ostataka, pri čemu je pokazao domišljatost fingirajući atletske igre i uvjerivši neprijatelja da se neće povlačiti.

Godine 414. pne. Demosten je zajedno s Eurimedonom poslan na Siciliju kao pojačanje Nikijinoj ekspediciji. Iako je bio iskusan vojskovođa, nije imao uspjeha protiv Spartanaca pod Gilipom, te se zalagao za povlačenje atenskih snaga u Atenu. Nikija ga je pri tome nadglasao, te su atenske pomorske snage blokirane, a potom natjerane na kopno gdje su ih uništile spartansko-sirakuške snage. Nikija i Demosten su zarobljeni, a potom pogubljeni, usprkos izričitom naređenju spartanskog vojskovođe Gilipa.

Demosten je kasnije satirički prikazan u Aristofanovoj komediji Vitezovi.

Izvori[uredi | uredi kod]


Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]