DemiDevimon

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu



DemiDevimon
DemiDevimon
PicoDevimon
(ピコデビモン)
Osnovno
Anime(i)Digimon Adventure
Digimon Data Squad
Digimon Xros Wars
Premijerni nastup"Same laži"
Posljednji nastup"San o slatkom životu"
Glasove posudiliJapan Kōki Miyata
Njemačka Gerrit Schmidt-Foß
Sjedinjene Američke Države Derek Stephen Prince
Digivolucije
ChampionDevimon
UltraMyotismon
MegaVenomMyotismon
MaloMyotismon
Profil
LevelRookie
TipVirus
SkupinaZli Digimon
AfilijacijaMyotismon (Adventure)
Vanjske poveznice
Članak na Digimon Wikia

DemiDevimon (japanski: PicoDevimon, ピコデビモン) je fiktivni lik iz Digimon franšize koji se kao sekundarni antagonist pojavljuje u nekoliko sezona animea. DemoDevimon je Zli Digimon na Rookie levelu čije izvorno ime dolazi od kombinacije riječi "piccolo" (talijnski: "malen") i Devimon, dok njemački naziv umjesto prefiksa "pico" koristi "demi" (engleski: "polu"). Naziv dakako ilustrira kako se radi o "manjem" obliku Devimona, odnosno njegovom Rookie level. DemiDevimon uvelike podsjeća na šišmiša, a u Digitalnom svijetu je poznat kao Digimon koji često zbiva nepraktične i zlobne šale. Isto tako, izrazito je slatkorječiv i dobar ulizica, a svojom sposobnošću laganja može prevariti gotovo svakoga.

Pojavljivanja[uredi | uredi kod]

Anime[uredi | uredi kod]

Digimon Adventure[uredi | uredi kod]

Nakon što je Tai nestao, a Izabrana djeca su se razdvojila, T.K. i Tokomon otišli su zajedno s Mattom i Gabumonom kako bi pronašli Taija. Matt i T.K. završili su u napuštenom zabavnom parku i pronašli čamac na pedaliranje koji je bio na jezeru. Matt je rekao da će istražiti jezero i da će se vratiti za par satu, ali prošli su tjedni, a Matta nigdje nije bilo. Jednog se dana pojavio DemiDevimon, koji je tvrdio kako je bivši Etemonov sluga koji je jedna dočekao da pobjegdne od ekscentričnog Digimona. Na T.K.-jev upit, DemiDevimon potvrdi kako je sreo Matta, ali kako je ovaj rekao da je zapravo pobjegao i da mu je drago da ih se obojice riješio. T.K. je devastiran, a Tokomon, kako bi zaštitio svog partnera, napadne DemiDevimona, koji je, zapravo, prilična kukavica. Ipak, T.K. se tada naljuti na Tokomona i njih se dvojica posvade te T.K. odlazi s DemiDevimonom, a Tokomon ostane sam s T.K.-jevim Digiviceom i Amuletom. DemiDevimon i T.K. se zabavljaju u zabavnom parku, dok je Tokomon sasvim sam. Ipak, T.K. počinje žaliti zbog svoje reakcije, ali i dalje ništa ne poduzima. U međuvremenu se pojave Tai i Agumon koji pronađu Tokomona. Maleni Digimon im ispriča cijelu priču te oni odlaze do T.K.-ja, ali u tom se trenutku pojavljuje DemiDevimon s gljivama. Presretni što su dobili hranu, odluče jesti, ali Agumon prethodno odlazi do zahoda. Iz grma ga misteriozni glas upozori kako su gljive opasne. Agumon se vraća i konfrontira DemiDevimona tako što ga natjera da prvi pojede gljivu. Ovaj kukavički odbija te se ispostavlja kako se radi o "gljivama zaborava" što ih je pronašao kod Gazimona. Cilj mu je bio da Tai i T.K. zaborave da su ikad bili prijatelji, a sve što je rekao o Mattu bila je laž. Tokomon tada Digitira u Patamona i bori se s DemiDevimonom, koji poražen bježi.

DemiDevimon predaje mito Digitamamonu da ovaj zadrži Matta u svom restoranu. DemiDevimon se često služio lažima i prevarama kako bi (istina bezuspješno) razdvojio Izabranu djecu.

Prije nego je susreo T.K.-ja, DemiDevimon je došao u kontakt s Joeyjem i Gabumonom. Pokazao im je restoran gdje se mogu dobro najesti, ali kako nisu imali DigiDolara, morali su odraditi svoje jelo. Ipak, Joey je, zbog niza glupavih nezgoda, ostao u restoranu znatno duže. Ubrzo se pojavio Matt (koji je došao čamcem iz zabavnog parka) i odlučio je pomoći Joeyju kako bi što brže izašli iz restorana. Sve to sugerirao im je vlasnik, korumpirani Digitamamon. Matt se ubrzo sjetio da će se T.K. brinuti te je odlučio da će skoknuti do brata i da će se odmah vratiti kako bi pomogao Joeyju, no u tome ga sprečava Digitamamon. Naime, DemiDevimon je podmitio Digitamamona kako bi istovremeno odrinirao i kod T.K.-ja i kontrolirao svađu između Joeyja i Matta, a Digitamamon je trebao spriječiti Matta da ode, što je ovaj učinio natuknuvši kako bi mogao ozlijediti Joeyja dok Matta nema. DemiDevimon nastavlja uzrokovati nezgode koje onda pripisuje Joeyju, što uzrokuje porast Mattova bijesa. Kada Sora i Biyomon spriječe neke pokušaje sabotaže, DemiDevimon odluči osobno pristupiti Mattu te ga izmanipulira toliko da ovaj povjeruje da Joey sve to čini namjerno samo kako Matt ne bi mogao do T.K.-ja. Nedugo zatim, Joey sruši tanjure nakon što ga DemiDevimon gurne što razbijesni Matta. Izbije sukob. U tom se trenutku pojave Tai i T.K., ali Matt odbija ići dok Joey ide s njima te se obrušava i na Taija i na Joeyja. U tom se trenutku pojave Digitamamon i DemiDevimon. Tai i T.K. shvate cijelu igru i krenu za malenim Digimonom, a Garurumon i Ikkakumon pokušavaju svladati Digitamamona. Konačnu pobjedu odnose kada Garurumon Digitira u WereGarurumona, nakon čega Izabrana djeca, sada u znatno većem broju, napuštaju restoran. Iako mu je i ovaj plan propao, DemiDevimon je ponovo uspio pobjeći.

Sljedeće žrtve bile su mu Izzy i Mimi. Prvo je za Izzyja namjestio lažne putokaze koji su upozoravali na opasnost od fekalija, a sve s ciljem da ga namami na "pravi" put. Dok je postavljao znakove, prisjetio se jedne od situacija sa svojim gospodarom, one u kojoj mu daje posljednju šansu da mu pribavi Amulete sa Simbolima inače će biti kažnjen. Dok su Izzy i Tentomon pogubljeni kuda bi trebali ići, ispod njih se otvori zemlja i njih dvoje padnu u neobičan prostor bez gravitacije. Tu ih dočeka misteriozni Vademon, koji od Izzyja ugrabi njegovu Znatiželju i nestane. Nedugo nakon, gore sa zemlje, na vrata njegove trgovine pozvoni DemiDevimon, koji mu pokaže fotografiju Izzyjevog Amuleta i traži da mu ga Vademon donese u zamjenu za jako vrijedan dar. Pohlepni Vademon odmah prihvaća i uzima Izzyjev Amulet, ali ubrzo se ispostavlja kako je DemiDevimonova ponuda bila lažna te Vademon odbija predati Amulet. Izzy i Tentomon se, na koncu, uspiju snaći i poraziti Vademona, a DemiDevimon, kao i obično, bježi. Ipak, ovoga puta ga je dočekala kazna te je Myotismon poslao svoje šišmiše na DemiDevimona jer ponovo nije uspio izvršiti zadatak. Kada je u pitanju bila Mimi, DemiDevimon je popratio proces rasta njezine arogancije nakon što su ju Gekomoni i Otamamoni proglasili svojom princezom. Bio je uvjeren kako će porast razmaženosti praktički uništiti snagu njezinog Simbola te je tako prenio Myotismonu, koji mu je zaprijetio novom kaznom u slučaju neuspjeha. Kada se to, na koncu, zbilo, DemiDevimon je kažnjen tako što je obješen naglavačke, lancem, iznad otvorene vatre.

U toku kasnijih događaja, saznajemo kako je DemiDevimon prije svih upoznao Soru, koja je prečula njegov razgovor s Myotismonom. U tom je razgovoru DemiDevimon objasnio značenje svih Simbola, a naknadno se sučelio sa Sorom te joj je rekao kako njen Simbol, onaj Ljubavi, nikada neće biti aktiviran jer Sora u svom životu nikada nije poznavala ljubav. Soru je to jako potreslo, a DemiDevimon je zbog toga likovao pred Myotismonom nakon što ga je ovaj oslobodio kazne. Smatrao je kako Sorin Simbol neće biti aktiviran njegovom zaslugom. Nakon što se Izabrana djeca ponovo ujedine, DemiDevimon se, tokom noći, došulja i pokušava ubiti Soru svojom Otrovnom strelicom, ali Biyomon se žrtvuje kako bi spasio djevojčicu. Ostala se djeca ubrzo probude i krenu prema DemiDevimonu, ali u tom trenutku dolazi Myotismon i napada djecu. Sorin Simbol se na koncu ipak aktivira i, uz Garudamonovu pomoć, djeca uspijevaju pobjeći od Myotismona.

DemiDevimonova uloga kasnije postaje ona jednog od glavnih Myotismonovih asistenata tokom priprema za odlazak u Stvarni svijet. DemiDevimon uspije okupiti vojsku Numemona, Sukamona i Vegiemona, ali oni su prilično nesposobni, iako DemiDevimon kasnije Myotismonu slaže da se radi o sposobnim borcima. U tom ga trenutku otkrije Gatomon, prema kojoj DemiDevimon pokazuje otvoreni animozitet jer mu predstavlja direktnu konkurenciju u njegovom dodvoravanju Myotismonu. Kasnije je s Nanimonom pokušao spriječiti Izabranu djecu da prođu kroz vrata u Stvarni svijet, ali i to je uspješno odradila tek Gatomon.

Kada Myotismon i njegova vojska dođu u Stvarni svijet, DemiDevimon postaje jedan od glavnih tragača za Osmim djetetom, a sve to samo da bi se dodvorio svom gospodaru. Kada Gatomon ne uspije pronaći Osmo dijete, DemiDevimon predstavi sve kopije osmog Amuleta što su izrađene te ih podijeli članovima vojske. Naime, iako je originalni Amulet sa Simbolom kod Myotismona, kopije će biti dostatne te će se aktivirati u prisustvu Osmog djeteta. Kasnije ga vidimo kako često prenosi izvještaje Myotismonu i govori mu o stanju na terenu, s obzirom da Myotismon ne može izlaziti dok je dan. DemiDevimon je bio prilično blizu pronalaska Digivicea Osmog djeteta kada je Taijeva i Karina mačka s njim lutala po gradu. Ipak, vrana je dograbila Digivice prije svih i odnijela ga u svoje gnijezdo. DemiDevimon je kasnije dođao do spomenutog gnijezda, ali ga je preduhitrio Wizardmon. Ne želeći DemiDevimonu predati Digivice, Wizardmon je slagao kako je došao u osamu kako bi pio alkohol te je zamolio DemiDevimona da to nikome ne govori. DemiDevimon mu je, naivno, povjerovao i nestao s bocom koju mu je pokazao Wizardmon.

DemiDevimon ostaje vjeran Myotismonu do kraja i svesrdno pomaže u dovođenju Kari pred njega. Njegova borbena korisnost je nikakva tako da se drži po strani i nestaje u trenutku kada Angewomon ubija Myotismona na krovu televizijske postaje. Ipak, evidentno je kako tu nije kraj borbi. DemiDevimon se kasnije pojavi u trenutku VenomMyotismonovog ustajanja, ali ubrzo plati cijenu svih svojih podmuklih djela i pokvarenog karaktera - iako je otvoreno napominjao kako je ostao služiti VenomMyotismonu nakon što su svi pobjegli, VenomMyotismon je svoju zahvalnost iskazao tako što ga je pojeo u naletu gladi koja ga je pretila nakon njegova pocratka. DemiDevimon je tako dočekao zasluženi kraj.

Digimon Frontier[uredi | uredi kod]

DemiDevimon u ovoj sezoni ima isključivo dva cameo nastupa te je vidljiv u Selu proroka i tokom Jesenskog sajma.

Digimon Data Squad[uredi | uredi kod]

DemiDevimon se u petoj sezoni pojavljuje u sporednoj ulozi u tek jednoj epizodi. Naime, kada otac jednog od Marcusovih prijatelja upadne u financijske poteškoće s nekim vjerovnicima, njegova negativna energija iz Digitalnog svijeta dozove povećeg Vilemona, koji je u pratnji trojice zlobnih DemiDevimona. Vilemon traži novac. Kasnije, kada se Vilemon pretvori u spomenik, DemiDevimoni postaju dio istog. DigiDex ih opisuje kao jako podle Digimone s kojima se nije za igrati i koji će rado pomutiti nečije račune. DemiDevimoni to potvrđuju kada se pojave na hipodromu i svojim napadom utječu na ishod utrke kako bi Vilemon dobio novac, a evidentno je kako to čine i u kasnijim navratima.

Ipak, nakon nekog vremena, Marcus otkrije Vilemona i DemiDevimone te krene s njima u borbu, što potakne alarm u D.A.T.S.-u. Vilemon i DemiDevimoni pokazuju se kao prilično teški protivnici za Agumona i Lalamona, ali kada Agumon Digivoluira u GeoGreymona, bez većih problema porazi Vilemona. DemiDevimoni pokušavaju pobjeći, ali GeoGreymon ih dohvati i pretvori ih ponovo u DigiJaja, koja pokupe Joshino i Lalamon.

Digimon Xros Wars: The Young Hunters Who Leapt Through Time[uredi | uredi kod]

DemiDevimon ima kratki cameo nastup kao jedan od Digimona što ih je ulovio Ren Tobari. Doduše, može se vidjeti samo kao prikaz koji je projiciran iz Renova Xros Loadera, ali napomena stoji da Ren, kao skupljač isključivo rijetkih i jakih Digimona, DemiDevimona stavlja upravo u tu kategoriju. Napominje kako je DemiDevimon bio njegov stoti ulov.

Mange[uredi | uredi kod]

Digimon Adventure V-Tamer 01[uredi | uredi kod]

U mangi, DemiDevimon ponavlja svoju uobičajenu ulogu potrčkala, ovoga puta služeći Deemonu. Njegov je zadatak da gospodaru Deemonu donosi sve važne vijesti vezane uz Taija i Zeromarua.

Igre[uredi | uredi kod]

Digimon Adventure 02: Tag Tamers[uredi | uredi kod]

U ovoj igri, DemiDevimon se pojavljuje kao normalni protivnik na Kenovom dijelu regija Machine Continent, Machine Base i Gear Base te na Ryovom dijelu regija Machine Continent, Machine Base 2 i Gear Base 2.

U igri se može dobiti Digivolucijom Pagumona, a dalje Digivoluira u Devimona uz DigiJaje i Devidramona u linijama 31, 34, 59 i 67, odnosno Devimona i Ebidramona u liniji 35. U Devimona i Greymona Digivoluira u liniji 36, a u liniji 37 Digivoluira u Greymona i Cyclomona.

Digimon Tamers: Brave Tamer[uredi | uredi kod]

DemiDevimon se pojavljuje kao protivnik u regijama Black Egg i Dark Daisuke's Crevasses. Također, jedan DemiDevimon prati Impmona kada se ovaj bori da spati Takata i Guilmona. Karta s likom DemiDevimona, PF Thief, je karta drugog stupnja koja otključava zaključane škrinje.

Digimon Tamers: Digimon Medley[uredi | uredi kod]

DemiDevimon se pojavljuje kao normalni protivnik u epizodama "Jigoku no Doukeshi Piemon" i "Ma no Yama no Shiten'nou! Dāku Masutāzu".

Digimon Digital Card Battle[uredi | uredi kod]

DemiDevimon se u ovoj igri pojavljuje i kao karta i kao stvarni lik. Kao krata, on je Dark krata na R levelu, dok se kao igrač pojavljuje regiji Steep Road, prvo u kafiću, a onda i u dvoranu. Mutacije prilikom fuzije karata smatra velikim problemom.

Digimon World 2[uredi | uredi kod]

Udomaćeni DemiDevimon je službena maskota tima Black Sword i igrač ga može izabrati kao svog početnog Digimona. Kasnije tokom igre, pojavljuje se i kao divlji Digimon kojeg igrač može pridobiri na svoju stranu. Ovisno o broju DP-a, Digivoluira ili u Devimona ili u IceDevimona.

Digimon World 3[uredi | uredi kod]

DemiDevimon se može susresti u domeni Asuka's South Sector, regija Jungle Grave. Dostupan je i kao Black Rookie karta sa statistikom 3/3.

Digital Monster D-Project[uredi | uredi kod]

DemiDevimon pojavljuje se kao glavni protivnik u Plains, Sanctuary i Shrine regijama, a pretvara se u Agumona, Tokomona i Viximona.Također, pojavljuje se kao jedan od Rookie Digimona u Dimension regiji.

Digimon Battle Spirit[uredi | uredi kod]

U ovoj igri, DemiDevimon pojavljuje se kao protivnik u levelu Oriental Gate.

Digimon World DS[uredi | uredi kod]

DemiDevimon se u ovoj igri pojavljuje u regiji Chrome Mine, a ovisno o svom statusu, Digivoluira u Devimona.

Digimon World Dawn and Dusk[uredi | uredi kod]

U ovoj igri, DemiDevimon je Digimon s brojem #39 - Mračni Digimon napadačke orijentacije otporan na Tamu, a slab na Svjetlost. Njegove početne statistike su 100HP, 118MP, Napad 75, Obrana 67, Spirit 63 i Brzina 64. Digivoluira iz Pagumona, a dalje Digivoluira u Devimona ili Musyamona. S BlackAgumonom može izvršiti DNA Digivoluciju u Devidramona.

Digimon World Championship[uredi | uredi kod]

DemiDevimon Digivoluira iz Yokomona ili DemiMeramona s 20 Darkness AP-a ili iz Pagumona s 30 Darkness AP-a. Dalje Digivoluira u Devimona, nakon 6 borbi, Saberdramona, s 20 Darkness AP-a, ili Bakemona, protekom vremena.

Digimon Story: Lost Evolution[uredi | uredi kod]

DemiDevimon se pojavljuje u regiji Packet Coast kao protivnik koji igraču ne vraća predmet koji mu je nužno potreban. Asuka mu posprdno daje nadimak "Pico". Kasnije Digivoluira u Devimona. Generalno, Digivoluira iz Pagumona, a dalje može Digivoluirati u Devimona, Devidramona ili Bakemon.

Digimon Battle[uredi | uredi kod]

DemiDevimon je protivnik koji se susreće na prvom i drugom katu regije Gateway Dungeon. Digivoluira iz Pagumona na LVL11.

Digimon Masters[uredi | uredi kod]

DemiDevimon se pojavljuje kao pomoćni Digimon, a na LVL11 može Digivoluirati u Bakemona, Soulmona ili Myotismona.

Sposobnosti[uredi | uredi kod]

Ime Prijevod Kanji/Kana Romanizacija Engleski Njemački Opis
Pico Dart Otrovne strelice ピコダーツ Piko Daatsu Demi Darts Giftpfeile Na svog protivnika ispaljuje šprice napunjene otrovom.
Devil Whisper Šaputanje 悪魔のささやき Akuma no Sasayaki Evil Whisper Geflüster Iz očiju na protivnika ispaljuje ružičaste krugove koji imaju hipnotičko djelovanje.
Bat Flutter Zlobno krilo バットフラッター Batto Furattaa Bat Flutter
N/A
Protivnika napadne krilima.

Zanimljivosti[uredi | uredi kod]

  • DemiDevimon je, u svim sezonama animea, protivnik (mada nije bio glavni) koji je bio na najnižem levelu. Nekolicina njih bila je na Champion levelu, ali većina su bili na Ultra ili Mega levelima. DemiDevimon je jedini koji je bio na Rookie levelu.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]

DemiDevimon na Digimon Wiki