Del arno bend

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Del arno bend je srpska rege grupa iz Beograda. Osnovali su je braća Vladan i Jovan Matić u julu 1986. u Beogradu. Grupa, je od samog početka bila usmerena ka melodijskoj „roots“ muzici.

Početak[uredi | uredi kod]

Prvi nastup u Beogradu grupa je imala 1987. u klubu „Akademija“.

Prvi uspeh beleži pozivom na subotički festival „Omladina 1988“, gde dospeva u finale. Svi polufinalisti ovog festivala, njih osam, objavljeni su sa po jednom pesmom na kompilaciji (vinil+kaseta) „Ovakav zvuk još nisam video“. Nakon Subotice bend počinje pripreme za snimanje svog prvog albuma „Igraj dok te ne sruše“ koji izlazi krajem 1989. za nezavisnu izdavačku kuću „Roklend“ (Rockland).

1991. u izdanju SKC izlazi singl vinil Bi-Bap — „Putujem“ — a sledeće godine, opet uz pomoć SKC grupa objavljuje drugi album, „Godina majmuna“, izdanje izdavačke kuće „Ram rekords“ (RAM records), zapravo snimak sa koncerta koji sadrži i stare i nove pesme.

Raspad i ponovno okupljanje grupe[uredi | uredi kod]

1993. „Del arno bend“ objavljuje pesmu „Geneza“ (vinil + kaseta) za album „Take it or leave it“, a onda se prvobitna postava raspada i braća Matić sve kreću ispočetka.

Dve godine kasnije, sa potpuno obnovljenom postavom grupa objavljuje album „Reggaeneracija“ za „Istfild rekords“ (Eastfield records). „DAB je tu da spaja“, „Više nego život“, „Preko“, „Dim iz moje lule“ i obrada pesme „Treći svijet“ grupe „Haustor“ su neke od pesama sa njega.

1996. grupa dobija poziv za učešće na festivalu „Adriasplash“ u Portorožu (u Sloveniji) gde se susreće sa britanskim rege velikanima „Misti in ruts“ (Misty in roots).

Grupa je održala brojne koncerte. Godine 2001. muzička kuća „Automatik“ je obeležila 15. rođjendan benda izdanjem albuma „Restrospective“ — dva kompakt diska sa gotovo svim važnijim trenucima iz karijere grupe kao i dosta neobjavljenih snimaka. Grupa je u međuvremenu svirala na raznim festivalima sa velikanima regea kao što su „Ju roj“ (U-Roy), Maks Romeo (Max Romeo), Bendžamin Zefanaja (Benjamin Zephaniah) i drugi. Sredinom marta 2006. godine grupa je za „Automatik rekords“ izdala album „Vreme vode“, prvi studijski album nakon deset godina pauze.

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]