Debian

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Debian GNU/Linux
Debian
Debian 4 desktop
Web stranica:www.debian.org
Izdavač/
razvijatelj:
Debian
Skupina OSa:Linux
Zadnja stabilna verzija:10.3 / 8. februar 2020.
Upravljanje paketima:DEB
Podržane platforme:i386, AMD64, PowerPC, 68k, SPARC, Alpha, ARM, MIPS HPPA, S390, IA-64
Tip kernela:Monolitni
Korisnički interfejs:Tekstualni (shell)/Grafički (KDE)/(GNOME)
Licenca:Slobodni softver
Stanje:Razvija se

Debian je 1993. nastao kao Linux distribucija koja sadrži isključivo slobodni softver. Konfigurisan je za 11 različitih arhitektura. Pored APT-get Arhivirano 2014-02-11 na Wayback Machine-u, sistema za instaliranje i ažuriranje ((en)) softvera, Debian sadrži i mnoge alate za sigurnosne aspekte sistema i njegovo uređenje. Najviše služi kao distribucija za prave programere i nudi pregršt aplikacija. Debian je potpuno demokratski organizovan, u rukama zajednice, i sve odluke se donose u javnosti. Sredinom septembra 2006. Debian zapada u probleme po pitanju finansiranja, te sada Dunc-Tank uzima novac od sponzora na račun Debiana. Korisnici Debiana su uglavnom entuzijasti i eksperti za Linux, jer je administracija u poređenju sa nekim drugim distribucijama dosta komplikovana. U međuvremenu su uprave grada Minhena i grada Beča otkazali ugovore sa Microsoft kompanijom i prelaze na Linux sisteme koji su bazirani na Debian distribuciji.

Verzije[uredi | uredi kod]

Ispod možete vidjeti listu svih do sada objavljenih verzija Debian operativnog sistema:

Historija i razvoj[uredi | uredi kod]

Debian Projekt je započet 1993. g., kada je Ian Murdock poslao otvoreni poziv softverskim razvijateljima ((en)) da doprinesu kompletnoj i dosljednoj softverskoj distribuciji baziranoj na relativno novom Linux kernelu. Ta relativno mala grupa entuzijasta posvećenih svom zadatku, koju je u početku finansirala Free Software Foundation i na koju je utjecala GNU filozofija, je tokom godina narasla na organizaciju od oko 1000 Debian Razvijatelja.

Filozofija rada[uredi | uredi kod]

Debian programeri su uključeni u raznolike aktivnosti, uključujući uređivanje WWW i FTP Arhivirano 2006-08-31 na Wayback Machine-u servera, grafički dizajn, legalnu analizu softverskih licenci, pisanje dokumentacije, i, naravno, održavanje softverskih paketa. U interesu komuniciranja filozofije i privlačenja razvijatelja koji vjeruju u principe koji su bit Debiana, Debian Projekt je objavio brojne dokumente koji opisuju njihove vrijednosti i služe kao vodiči objašnjenju Debian programera:

Svaki održavatelj može u Debian uvesti nove programe --- ako oni zadovoljavaju kriterije slobode, a paket slijedi standarde kvalitete.

Debian razvijatelji su također uključeni u brojne druge projekte; neki su specifični za Debian, drugi uključuju neke ili sve članove Linux zajednice. Neki primjeri su:

  • Linux Standard Base (LSB) je projekt kojem je cilj standardizacija osnovnog GNU/Linux sistema, koja će omogućiti vanjskim softverskim i hardverskim razvijateljima da lagano dizajniraju upravljačke i razne druge programe za Linux općenito, nego za specifičnu GNU/Linux distribuciju.
  • Filesystem Hierarchy Standard (FHS) je pokušaj standardiziranja dizajna Linux datotečnog sistema ((en)). FHS će omogućiti softverskim razvijateljima da koncentriraju svoje napore u dizajniranje programa, bez brige o tome kako će se paket instalirati u različitim GNU/Linux distribucijama.
  • Debian Jr. Arhivirano 2006-08-21 na Wayback Machine-u je interni projekt, s ciljem da osigura da Debian ima nešto ponuditi najmlađim korisnicima.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]