Darije II

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Darije II.)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Darije II
Veliki kralj Perzije
Vladavina 423. - 404. pne. (19 godina)
Krunidba 423. pne.
Prethodnik Sogdijan
Nasljednik Artakserks II
Supruga Parisatida
Djeca Artakserks II, Kir Mlađi, Ostan, itd.
Puno ime
Darije II od Perzije
Dinastija Ahemenidi
Otac Artakserks I
Majka Kosmartidena
Rođenje ?
Smrt april 423. pne.
Pokop Nakš-i Rustam

Darije II (staroperz. Dārajavahuš) bio je veliki kralj Perzijske Monarhije od 423. do 404. pne.[1].

Porodica[uredi | uredi kod]

Darije II bio je sin velikog kralja Artakserksa I i konkubine Kosmartidene od Babilona. Imao je dva polubrata; Kserksa II koji je bio sin kraljice Damaspije i jedini legitimni prijestolonasljednik, te Sogdijana, sina babilonske konkubine Alogine. Rođeno ime Darija II bilo je Ocho (staroperz. Vahuka), no nakon što je s trona zbacio polubrata Sogdijana okrunio se pod imenom Darije II, po slavnom perzijskom kralju Dariju I Velikom. Dariju II se često prišiva prezime Nothus (grč. νοθος) što znači kopile. Taj nadimak je najvjerojatnije dobio zbog svoje uloge u Peloponeskom ratu, u kojem je Sparta uz perzijsku pomoć potukla Atenu.

Politički život[uredi | uredi kod]

Grobnica Darija II u Nakš-i Rustamu, Iran

Zbog oskudnih historijskih podataka, o životu Darija II se zna relativno malo. Primjerice, babilonski zapisi iz Nipura ne spominju njegova dva prethodnika Kserksa II i Sogdijana, pa se Darije II nadovezuje odmah poslije njegova oca Artakserksa I Grčki historičari poput Ksenofonta spominju njegovu ulogu 409. pne. u pobuni Medijaca, dok ga Ktezije spominje u kontekstu haremskih spletki. Sve dok pomorska sila Atena nije ugrožavala perzijske interese na istočnom Mediteranu, Darije II se nije miješao u grčke poslove. Čak ni 413. pne. kada je Atena potpomogla pobunu Amorga u perzijskoj satrapiji Kariji Darije II nije ništa poduzimao protiv Atene, pogotovo zato što je iste godine Atena u sicilijanskoj ekspediciji pretrpjela goleme gubitke (135 brodova, 10.000 hoplita, 25.000 mornara). Ipak, kada je 409. pne. Atena prodrla u Malu Aziju i počela paliti žito u Lidiji, perzijski car odlučio je intervenirati. Dao je naredbe svojim satrapima Tisafernu i Farnabazu u Maloj Aziji da ponude veliku nagradu grčkim polisima za rat protiv Atene, na što je pristala Sparta, najveći atenski neprijatelj u Grčkoj. Godinu dana poslije šalje svog sina Kira Mlađeg u Malu Aziju s zadatkom da svim sredstvima dovede Atenu do poraza[2]. Tokom zadnje godine vladavine Darija II, Sparta je uz veliku perzijsku pomoć potukla Atenu čime je obilježen kraj Peloponeskog rata.

Smrt[uredi | uredi kod]

Darije II umire 404. pne., nakon 19 godina vladavine. Sahranjen je u kompleksu grobnica Nakš-i Rustam nedaleko od Perzepolisa, u današnjem Iranu. Naslijedio ga je njegov sin Artakserks II.

Kronologija[uredi | uredi kod]

Veze[uredi | uredi kod]

Prethodnik: Veliki kralj Perzije
(423. - 404. pne.)
____________________
Faraon Egipta
(423. - 404. pne.)
Nasljednik:
Sogdijan
(424. - 423. pne.)
Artakserks II
(404. - 358. pne.)
____________________
Amirtej
(404. - 399. pne.)

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/151629/Darius-II-Ochus
  2. http://plato-dialogues.org/tools/char/darius_2.htm
  3. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2010-03-04. Pristupljeno 2009-05-13. 
  4. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2009-05-10. Pristupljeno 2009-05-13. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]