Danny Aiello

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Danny Aiello
Biografske informacije
RođenjeDaniel Louis Aiello, Jr.
20. 6. 1933. (1933-06-20) (dob: 90)
Brooklyn, New York, SAD
SupružnikSandy Cohen (1955.-)
Opus
Djelatni period1973. -
Službene stranice
dannyaiello.com

Danny Aiello (Brooklyn, New York, 20. lipnja 1933[1]) je američki glumac koji se pojavljivao, tj. glumio u brojnim igranim filmovima, kao što su Bilo jednom u Americi, Ruby, Kum II, Hudson Hawk, Ljubičasta ruža Kaira, Začarana mjesecom, Léon profesionalac, Dva paklena dana i Vruća večera. No, on je možda najpoznatiji po svojoj ulozi iz Spike Leevog filma iz 1989.-e po imenu Učini pravu stvar. Također, treba napomenuti kako je Aiello upravo zbog tumačenja lika Sala, vlasnike pizzerie, u prethodno spomenutom filmu, bio nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg sporednog glumca 1990.

Rani život[uredi | uredi kod]

Aiello je rođen u Manhattanu, no već kao sedmogodišnjak se preselio u južni Bronx.[2] On je dijete amerikanaca talijanskog podrijetla. Njegov otac, Daniel Louis Aiello, Sr., je bio fizički radnik, dok mu je majka Frances, koja je rođena u Napulju pod prezimenom Pietrocova, bila je krojačica.[1][3] Također, treba napomenuti kako je Aiello pohađao srednju školu James Monroe.[3]

Slagavši koliko je star, Aiello se kao šesnaestogodišnjak uspio prijaviti u američku vojsku. Nakon tri godine provedene u vojsci, vratio se u New York, u kojem je radio svakakve poslove kako bi uspio zaraditi sebi a kasnije i svojoj obitelji novac potreban za život. Nadalje, on je čak jednom prilikom bio i sindikalni predstavnik za radnike Greyhound bus-a, te je radio i kao izbacivač u noćnome klubu.

Karijera[uredi | uredi kod]

Iako su likovi koje je on tumačio većinom bili vulgarni i nasilni, Aiello je također portretirao i osjećajne, ljubazne ljude sa smislom za humor. Upravo takvi su bili likovi koje je on tumačio u filmovima Jacobove ljestve i Once Around. Također, zanimljivo je spomenuti kako je on glumio glavnog lika u Madonninom glazbenom spotu, za pjesmu "Papa Don't Preach". No, to nije jedina Aiellova poveznica s glazbom. Naime, on je izdao nekoliko albuma s big band glazbom.

Privatni život[uredi | uredi kod]

Tijekom intervjua, koji je vodio Sean Hannity, Aiello je istakao kako je on konzervativac, koji je odgojen kao Rimokatolik. U tom intervjuu, on je također kritizirao i pretjeranu uporabu prostih riječi na filmu i televiziji, kao što je kritizirao i loše portretiranje Amerikanaca talijanskog podrijetla u filmovima i televizijskim emisijama, pri čemu je posebno istakao seriju Sopranos.

Izabrana filmografija[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]