Dan kada svatko crta Muhameda

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Dan kada svatko crta Muhameda ili Dan crtanja Muhameda (engl. Everybody Draw Mohammed Day ili Draw Mohammed Day), događaj održan 20. maja 2010. u svrhu potpore slobodi govora i slobodi umjetničkog izražavanja onih kojima se prijetilo nasiljem zbog crtanja prikaza islamskog proroka Muhameda. Počeo je kao protest protiv cenzure epizode 201 američke televizijske emisije South Park koju je proveo njezin distributor Comedy Central kao odgovor na prijetnje smrću upućene pojedinim osobama odgovornima za emitiranje dvaju isječaka u aprilu 2010. Obilježavanje ovog dana počelo je nakon što se 20. aprila 2010. na internetu pojavio crtež popraćen tekstom u kojem je »svatko« bio pozvan da 20. maja 2010. izradi crtež s prikazom Muhameda, kao protest protiv nastojanja da se ograniči sloboda govora.

Američka karikaturistica Molly Norris iz Seattlea u Washingtonu izradila je umjetničko djelo kao reakciju na internetske prijetnje smrću koje su bile upućene animatorima Treyu Parkeru i Mattu Stoneu zbog oslikavanja Muhameda u jednoj epizodi South Parka. Nekoliko hadisâ, izrekâ Muhameda i njegovih sudrugova, izričito zabranjuje oslikavanje Muhameda, no ne i Kuran.[1] U postovima na RevolutionMuslim.com, objavljenima pod pseudonimom Abu Talha al-Amrikee, koji je poslije identificiran kao Zachary Adam Chesser, pisalo je da bi Parker i Stone mogli završiti poput Thea van Gogha, nizozemskog filmaša koji je izboden i ustrijeljen nasmrt.[2]

Norris je rekla da ako ljudi budu crtali Muhameda, islamski teroristi neće ih moći sve pobiti pa će prijetnje da će to učiniti postati nerealne. U tjedan dana ideja Norrisove postala je popularna na Facebooku, poduprli su je mnogi blogeri, a na blogerskim websiteovima glavnih američkih novina izazvala je veliku pokrivenost. Kako je publicitet rastao, Norris i čovjek koji je izradio prvu stranicu na Facebooku koja je promovirala događanje 20. maja, ogradili su se od toga. Unatoč svemu, planiranje protesta nastavili su drugi koji su »preuzeli stvar u svoje ruke«.[3] Na Facebooku se nalazila stranica »Everybody Draw Mohammed Day«, koja je narasla na više od 100 000 sudionika (101 870 članova do 20. maja). Protestna stranica na Facebooku uperena protiv ove inicijative, nazvana »Against ‘Everybody Draw Mohammed Day'«, privukla je tek nešto više podupiratelja (106 000 do 20. maja).[4] Zbog toga je Pakistan privremeno blokirao Facebook, a blokada je bila obustavljena nakon što je Facebook pristao na to da se korisnicima u Indiji i Pakistanu blokira ova stranica.

U medijima je Dan kada svatko crta Muhameda privukao ne samo potporu komentatora koji su smatrali da kampanja predstavlja važna pitanja o slobodi govora i koji su imali potrebu da ustanu za tu slobodu, već i kritiku ostalih komentatora koji su inicijativu doživjeli prizemnom, juvenilnom i nepotrebno uvredljivom.

Historija[uredi | uredi kod]

Pozadina[uredi | uredi kod]

U South Parku u epizodama 200 i 201, emitiranima u aprilu 2010., bio je prikazan lik u medvjeđem kostimu za kojeg su razni drugi likovi tvrdili da je Muhamed.[5] Epizoda South Parka potaknula je iskaze na ekstremističkom websiteu Revolution Muslim[6][7] na kojem je bila postavljena slika djelomično obezglavljena tijela nizozemskog filmaša Thea van Gogha s porukom u kojoj je pisalo da bi Parkera i Stonea mogla zadesiti slična sudbina. Iako je grupa koja je vodila website rekla da nije prijetila Parkeru i Stoneu, ona je uz to postavila adrese njujorškog ureda Comedy Centrala i kalifornijskog produkcijskog studija gdje se snimao South Park.[8] Prilikom emitiranja ove epizode South Parka Comedy Central izvršio je autocenzuru uklonivši iz epizode riječ »Muhamed« i govor o zastrašivanju i strahu.[8]

Karikatura Molly Norris[uredi | uredi kod]

Nastavak protestnog pokreta[uredi | uredi kod]

[4] [3]

Pobjednički rad s natjecanja za »Dan kada svatko crta Muhameda« na websiteu Reasona, koji su proglasili urednici Nick Gillespie i Matt Welch 20. maja 2010.

Galerija[uredi | uredi kod]

Vidi još[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. „Q&A: Depicting the Prophet Muhammad”. BBC News. 2. februara 2006. Pristupljeno 8. februara 2013. 
  2. „Life of slain Dutch film-maker”. BBC. 2. novembra 2004.. Pristupljeno 22. maja 2012. 
  3. 3,0 3,1 „Cartoonist Molly Norris Erases 'Draw Muhammad' Gag”. Fox 9 (www.myfoxtwincities.com). 26. aprila 2010.. Pristupljeno 2. maja 2010. 
  4. 4,0 4,1 Yuen, Jenny (20. maja 2010.). „Draw Mohammed drawing in fans, foes”. Toronto Sun. Pristupljeno 23. maja 2010. 
  5. James, Frank; Mark Memmott (19. maja 2010.). „Facebook Blocked By Pakistani Court For 'Draw Muhammad' Day”. National Public Radio: The two-way (www.npr.org). Pristupljeno 19. maja 2010. 
  6. Bates, Theunis (19. maja 2010.). „Pakistan Bans Facebook Over Muhammad Cartoons”. AOL News (www.aolnews.com). Pristupljeno 19. maja 2010. 
  7. Rodriguez, Alex (19. maja 2010.). „Facebook dark in Pakistan amid uproar over Muhammad caricatures”. Los Angeles Times (www.latimes.com). Pristupljeno 19. maja 2010. 
  8. 8,0 8,1 Griswold, Jamie (Associated Press) (25. aprila 2010.). „Seattle cartoonist launches 'Everybody Draw Mohammed Day'”. MyNorthwest.com (Bonneville International). Pristupljeno 5. maja 2010.