The Asphalt Jungle

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Džungla na asfaltu)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
The Asphalt Jungle
Sterling Hayden na promotivnoj fotografiuji za film
RežijaJohn Huston
ProducentArthur Hornblow Jr.
ScenarioBen Maddow
John Huston
Predložakthe novel The Asphalt Jungle; autor:
W. R. Burnett
UlogeSterling Hayden
Louis Calhern
Jean Hagen
James Whitmore
Sam Jaffe
MuzikaMiklós Rózsa
FotografijaHarold Rosson
MontažaGeorge Boemler
DistribucijaMetro-Goldwyn-Mayer
Datum(i) premijere
23. 5. 1950 (1950-05-23)
Trajanje112 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet1,232.000 $[1][2]

The Asphalt Jungle (sh. Džungla na asfaltu) je američki crno-bijeli kriminalistički film snimljen 1950. godine, poznat kao jedan od klasika žanra film noir, ali i najuticajnijih kriminalističkih filmova svih vremena.

Temelji se na istoimenom romanu W. R. Burnetta. Protagonisti su grupa profesionalnih kriminalaca koje je organizirao iz zatvora nedavno pušteni "Doc" Riedenschneider (čiji lik tumači Sam Jaffe) kako bi za račun korumpiranog advokata Alonza Emmericha (čiji lik tumači Louis Calhern) obavili pljačku draguljarnice. Radnja prikazuje kako pljačka uspijeva, ali je pri tome jedan od članova bande ranjen, a što pokreće slijed događaja koji će dovesti do njihovog hvatanja. The Asphalt Jungle se odlikovao izuzetnim realizmom i detaljnim prikazom likova kriminalaca koji su, bez obzira na razlike u obrazovanju i društvenom položaju, prikazani kao gubitnici. The Asphalt Jungle je također poznat i po tome što se u njemu u maloj, ali prilično zapaženoj ulozi Emmerichove "nećake", odnosno ljubavnice, pojavila Marilyn Monroe, koja će ubrzo nakon toga postati velika zvijezda.

The Asphalt Jungle je godine 1961. poslužio kao podloga za kratkotrajnu istoimenu TV-seriju, odnosno za dva remakea - western pod nazivom The Badlanders iz 1958. godine te blaxploitation film Cool Breeze iz 1972. godine.

U literaturi se često navodi kako je The Asphalt Jungle jedan od prvih primjera, odnosno preteča specifičnog podžanra filma pljačke. Neki izvori, pak, navode da je poslužio kao uzor francuskom klasičnom filmu Rififi iz 1955. godine.

Uloge[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. The Eddie Mannix Ledger, Los Angeles: Margaret Herrick Library, Center for Motion Picture Study .
  2. Scott Eyman, Lion of Hollywood: The Life and Legend of Louis B. Mayer, Robson, 2005 p 427

Vanjske veze[uredi | uredi kod]