Joel Schumacher

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Džoel Šumaker)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Joel Schumacher
Schumacher u Taormini za vrijmee Taormina Film Festa 2003, na italijanskoj premijeri filma Phone Booth
Biografske informacije
RođenjeJoel T. Schumacher
(1939-08-29)29. 8. 1939.
New York
Smrt29. 6. 2020. (dob: 80)
Profesionalne informacije
Zanimanjerežiser, scenarist, producent
Opus
Djelatni period1972–2020
Znamenita djela

Joel Schumacher (Džoel Šumaher, 29. avgusta 1939. - 22. juna 2020.) je bio američki reditelj, scenarista i producent.

Biografija[uredi | uredi kod]

Schumacher je rođen u New Yorku, kao sin Marian (rođene Kantor) i Francisa Schumachera.[1] Njegov otac je umro kada je Joel imao 4 godine.[2] Schumacher je studirao na Parsons The New School for Design i na The Fashion Institute of Technology u New Yorku.[3] Nakon rada u modnoj industriji, shvatio je da je film njegova prava ljubav. Preselio se u Los Angeles i počeo da radikao dizajner kostima za filmove kao što su Sleeper i da razvija svoje veštine kao što je rad na televiziji i dobio je diplomu sa UCLA. Napisao je scenario za niskobudžetni filmski hit iz 1976. godine, Car Wash. Napisao je, takođe, scenario za The Wiz, prema istoimenoj predstavi. Njegov rediteljski debi je bio The Incredible Shrinking Woman iz 1981. godine, u kome je glumila Lily Tomlin i ubrzo je nastavio da režira uspšne filmove, uključujući i dva na kojima je radio sa "brat pack"-om.

Karijera[uredi | uredi kod]

Brat Pack[uredi | uredi kod]

St. Elmo's Fire i The Lost Boys se smatraju tipičnim filmovima iz 1980-ih i oba su bila veliki Schumacherovi hitovi. Njihov stil je impresionirao publiku, a njihov finansijski uspeh je uverio studija da mu se mogu poveriti i veći projekti.

John Grisham[uredi | uredi kod]

Schumacher je režirao dva filma po romanima Johna Grishama, The Client (1994) i A Time to Kill (1996); drugi je režirao na Grishamov zahtev.

Batman[uredi | uredi kod]

Schumacher je zamenio Tima Burtona kao reditelj filmova o Batmanu. Nakon drugog Burtonovog filma, Batman Returns (1992), reakcije su bile isuviše kontoverzne za Warner Bros., jer su kritičari i roditeljske grupe tvrdili da su filmovi isuviše mračni i nasilni za decu. Studio je želeo da napravi film koji je više mainsteam i prihvatljiv za celu porodicu. Schumacher je imao reputaciju reditelja koji pravi hit filmove sa relativno malim budžetom. Njegov rad na filmovima The Lost Boys (1987) i Flatliners (1990) uverio je Warner Bros. da je sposoban da razvije svoj sopstveni vizualni stil. Osim toga, njegov kontroverzni hit, Falling Down (1993) pokazao je se može nositi i sa mračnijim materijalom.

Režirao je Batman Forever (1995), sa Val Kilmerom (umesto Michael Keaton, koji je glumio u prva dva filma o Batmanu) i film je imao veliki komercijali uspeh, iako su kritike bile podeljene. Kasnije je režirao Batman & Robin (1997), u kome je George Clooney igrao Batmana, Chris O'Donnell Robina, Alicia Silverstone je igrala Batgirl, Arnold Schwarzenegger je imao ulogu Mr. Freezea, Uma Thurman Poison Ivy, a Robert Swenson je igrao Bane. Film je doživeo neuspeh kod kritike i prošao je gore od svih ostalih filmova o Batmanu na box officu. Warner Bros. je otkazao snimanje sledećeg filma Batman Triumphant. Nekoliko godina kasnije snimljen je Batman Begins, u režiji Christopher Nolana sa Christianom Baleom u glavnoj ulozi.

Batman & Robin je imao negativan uticaj na Schumacherovu reputaciju i primorao ga je da se uhvati manjih projekata.

Mnogi fanovi Batmana su se žalili zbog "umetničke slobode" koju je Schumacher uzeo snimajući Batmana. Ton filmova je postao mnogo više camp, više nalik na seriju iz 1960-ih. Jedna od pritužbi je bila to što je Schumacher počeo da stavlja bradavice na Batmanov torzo, za šta je Schumacher kasnije prokomentarisao da je inspiraciju dobio od statua grčkih bogova. Druge pritužbe su bile fokusiranje na Batmanovu i Robinovu zadnjicu, kao i na džinovske statue golih muškaraca u Gothamu. Schumacher je ove komentare fanova odbacio u DVD izdanju iz 2005. godine, komentarišući da bi trebalo "više da izlaze".

Režirao je muzičke spotove za "Kiss from a Rose" Seala i "The End Is the Beginning Is the End" grupe The Smashing Pumpkins (korežija sa Jonathan Dayton i Valerie Faris). Ove pesme se pojavljuju u filmovima Batman Forever i Batman & Robin.

Schumacher se izvinio za svoju grešku u vezi sa filmom Batman & Robin.[4]

Karijera nakon Batmana[uredi | uredi kod]

Nakon Batman & Robin Schumacher je snimao filmove sa manjim budžetom (u poređenju sa onim od 100 miliona dolara), kao što su 8MM sa Nicolas Cageom i Flawless sa Robert De Niroom. Nijedna nije bio veliki hit i dobili su uglavnom negativne kritike. Godine 2000. snimio je ratnu dramu Tigerland, koja je u Hollywood uvela Colina Farrella.

Visokobudžetnim hollywoodskim filmovima se vratio sa Bad Company u kome glume Anthony Hopkins i Chris Rock. Film je najpre bio najavljen za novembar, 2001., ali je odložen posle "9/11"-a za leto 2002. jer je za temu imao teroristički napad na New York. Film je bio neuspešan i kod poblike i kod kritike. Godine 2003. snimio je Phone Booth, na kome je ponovo radi sa Farrellom. Film je dobio uglavnom pozitivne kritike.[5]

Filmska verzija mjuzikla The Phantom of the Opera pojavila se 2004. Kritike su bile podeljene, a negativni komentari su dolazili uglavnom od fanova Webberovog originalnog mjuzikla i odnosili su se na izbor glumaca, kao i na izbor reditelja. Film je, međutim, imao više uspega kod publike. Dobio je tri nominacije za Oscara i tri nominacije za Zlatni globus, ali ih nije osvojio.

Film The Number 23 je imao komercijalni uspeh, ali ga kritika nije volela.

Avgusta 2010. počela je produkacija narednog filma, Trespass, akcionog trilera sa Nicole Kidman.[6]

Seksualnost[uredi | uredi kod]

Schumacher je otvoreno gej tokom većeg dela svoje karijere.

Filmografija[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Prethodi:
Tim Burton
Reditelji filmova o Batmanu director
19951997
Slijedi:
Christopher Nolan