Jessica Alba

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Džesika Alba)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Jessica Alba
Head shot of a brown-eyed young woman smiling. She has long brown hair and bangs.
RođenjeJessica Marie Alba
28. 4. 1981. (1981-04-28) (dob: 42)
Pomona, United States
Zanimanjeglumica
Godine aktivnosti1994–
Suprug/aCash Warren(v. 2008)

Jessica Marie Alba (Pomona, 28. 4. 1981.) je američka glumica.

Najpoznatije su joj uloge u TV seriji "Tamni anđeo" (Dark Angel) Jamesa Camerona, te filmovima Sin City i "Fantastična četvorka".

Budući da se njena obitelj nekoliko puta selila, još se u djetinjstvu navikla na promjene. Već u petoj godini željela je postati glumica, a s nepunih 12 počela je uzimati satove glume. Uskoro je pronašla agenta i dobila ulogu u filmu Camp Nowhere. Iako je trebala tumačiti sporedni lik, kad je djevojka za glavnu ulogu odustala, Jessica je uskočila na njeno mjesto. Zaredale su uloge u brojnim serijama, filmovima i reklamama, a njeno se lijepo lice smiješi na stranica stotinu časopisa diljem svijeta.

Biografija[uredi | uredi kod]

Djetinjstvo i obitelj[uredi | uredi kod]

Jessica Alba je rođena u Pomoni u Kaliforniji, u obitelji Catherine i Marka Albe. Albini roditelji su stupili u brak u tinejdžerskim godinama. Budući da se njena obitelj nekoliko puta selila, još se u djetinjstvu navikla na promjene. Već u petoj godini željela je postati glumica, a s nepunih 12 počela je uzimati satove glume. Njezin je brat Joshua Alba također glumac.

Filmska i televizijska karijera[uredi | uredi kod]

Uskoro je pronašla agenta i 1994. godine dobila ulogu u filmu Camp Nowhere. Iako je trebala tumačiti sporedni lik, kad je djevojka koja je trebala tumačiti glavnu ulogu odustala, Jessica je uskočila na njeno mjesto.

Alba se pojavila i u dvije nacionalne TV reklame za Nintendo i J.C. Penney kao dijete; kasnije je nastupala i u nekoliko nezavisnih filmova. Godine 1994. dobiva ulogu u Nickelodeonovoj dječjoj seriji "Tajni svijet Alex Mack". Nakon te uloge, nastupala je u prve dvije sezone TV serije "Flipper" o istoimenom dupinu.

Godine 1998. pojavljuje se kao Melissa Hauer u prvoj sezoni kriminalističke serije "Brooklyn South", a potom su uslijedile uloge u serijama "Beverly Hills" i "The Love Boat: The Next Wave". Nakon što je maturirala, Alba pohađa satove glume kod glumca Williama H. Macyja i njegove supruge, također glumice Felicity Huffman.

Prvu veću filmsku ulogu Alba dobiva u tinejdžerskoj komediji Nikad se nisam poljubila, te kasnije u hororu Idle Hands. No, zasigurno je najslavnija po ulozi Max Guevare, genetičke super ratnice, u seriji "Anđeo tame" (Dark Angel). Serija se emitirala dvije sezone. Od ostalih uloga, Jessica je u filmskom svijetu poznata i po filmovima "Fantastična četvorka" i "Sin City".

Privatni život[uredi | uredi kod]

Tijekom snimanja serije "Anđeo tame", Alba je započela četverogodišnju romansu s kolegom iz serije, Michaelom Weatherlyjem. Premda ju je Weatherly zaprosio na njen 20-i rođendan, prekinuli su nakon 4 godine hodanja.[1]

Godine 2004. na snimanju filma Fantastična četvorka upoznaje producenta Casha Warrena (sina glumca Michaela Warrena). Nakon četiri godinje hodanja, u svibnju 2008. stupaju u brak, a nakon samo dva mjeseca dobivaju kćer Honor Marie.[1]

Alba je visoka 169 cm (5' 6½"). Obožava kuhati, posebno enchilade i tortille, te voli Harley Davidson motore i golf, a dobra je prijateljica s Evom Longorijom Parker, Evom Mendes i Kate Hudson.[1] Imala je problema s astmom i anoreksijom.[1] Premda je meksičkog podrijetla, ne govori španjolski.[1]

Visoko je plasirana u većini neslužbenih anketa najljepših i najpoželjnijih žena. Godine 2009. časopis FHM svrstao ju je na 3. mjesto svojeg tradicionalnog izbora najseksi žena svijeta.[2]

Filmografija[uredi | uredi kod]

Filmske uloge[uredi | uredi kod]

Televizijske uloge[uredi | uredi kod]

Nagrade i nominacije[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 IMDb biografija
  2. „FHM's 100 Sexiest Women In The World '09 The Top Ten”. Arhivirano iz originala na datum 2009-10-26. Pristupljeno 2010-12-08. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]