Cyndaquil

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Cyndaquil #155
Cyndaquil
Hinoarashi
(ヒノアラシ)
Osnovno
GeneracijaII
VrstaVatreni
Visina0.5m
Težina7.9kg
SposobnostBlaze
Evolucija
Stupanj Evolucija Uvjet
Elementarni Cyndaquil
Prvi Quilava level 14
Drugi Typhlosion level 36
Vanjske poveznice
Članak na Bulbapedia

Cyndaquil (ヒノアラシ Hinoarashi u prvobitnim verzijama na japanskom jeziku) je jedan od 721 fiktivne vrste Pokémon stvorenja iz Pokémon medijske franšize – skupa Pokémon video igara, animiranih serija, manga stripova, knjiga, igraćih karata i drugih medija kojima je tvorac Satoshi Tajiri, vrijedne nekoliko biliona dolara. Svrha Cyndaquila u videoigrama, animiranoj seriji i manga stripovima, kao i svrha ostalih Pokémona, je borba s divljim Pokémonima – neukroćenim stvorenjima koje igrači i likovi pronalaze dok kreću na razne avanture – i pripitomljenim Pokémonima drugih Pokémon trenera. Ime "Cyndaquil" dolazi od kombinacije engleskih riječi "cinder" = pepeo, i "quill" = bodljika, što se odnosi na vatrene bodlje na njegovim leđima. Njegovo ime mogla bi biti dosjetka na englesku riječ "echidna", malenog sisavca s bodljama koji ima neke sličnosti sa Cyndaquilom.

Japansko ime Cyndaquila glasi Hinoarashi. Dolazi od japanske fraze "hi no arashi". "Hi" znači vatra, plamen ili buktinja, "no" je posvojna gramatička čestica, i "arashi" znači oluja ili nepogoda. Fraza se može prevesti na hrvatski jezik, te glasi "Vatrena oluja". Istovremeno, to je dosjetka na riječ yamaarashi, vrstu glodavca koja podsjeća na ježa.

Biološke karakteristike[uredi | uredi kod]

Cyndaquil je prekriven kratkim, žutim krznom bez sjaja, sa tamnoplavom linijom koja se pruža od vrha njegove duge njuške do kraja njegovih leđa. Ima četiri crvene pjege prekrivene krznom na leđima; one imaju posebne karakteristike (vidi dolje). Zbog njegove plahosti i sramežljivosti, rijetki su vidjeli njegove oči širom otvorene, pa se o njihovoj boji može samo nagađati. Iako je četveronožac, Cyndaquil je itekako sposoban hodati na samo dvije noge.

Iako je u Pokédexu klasificiran kao Pokémon-vatreni miš, Cyndaquil je bliže povezan sa ježevima nego sa miševima. Iako nije prekriven bodljama poput ježeva, kada se Cyndaquil uplaši ili naljuti, može usmjeriti svoju unutarnju toplinu kako bi proizveo vatrene "bodlje" iz crvenih pjega na njegovim leđima. Cyndaquilovo je krzno otporno na vatru i toplinu, kao i krzno dvaju pripadnika njegova evolucijska lanca, Quilave i Typhlosiona.

Cyndaquil je plašljiv i miran Pokémon, koji nije prirodno agresivan, te ga se često može vidjeti sklupčanog u loptu radi zaštite. Ovaj položaj ostavlja otkrivena leđa i posebne ispušne vatrene ventile. Kada grabežljivci ili neprijatelji dođu preblizu Cyndaquilu, on će osloboditi žestoke plamenove iz ventila na leđima. Ako ga se dodatno isprovocira, Cyndaquil će pojačati intenzitet plamenova, stvarajući Dimnu zavjesu (Smokescreen) koja će mu kupiti malo vremena za bijeg.

Cyndaquil je jedini Vatreni početni Pokémon koji stoji na sve četiri, za razliku od Charmandera, Torchica i Chimchara. Doduše, Cyndaquil s lakoćom može stajati na dvije noge.

U videoigrama[uredi | uredi kod]

Jedan od dosljednih aspekata svih Pokémon igara – od Pokémon Red i Blue za Nintendo Game Boy, do igara Pokémon Diamond i Pearl za Nintendo DS konzole – izbor je tri različita Pokémona na početku igračeve avanture; ta tri Pokémona etiketirana su kao Početni (ili starter) Pokémoni. Igrač može birati između Vodenog, Vatrenog ili Travnatog Pokémona, autohtonog za to područje; iznimka od ovog pravila je Pokémon Yellow (remake verzija prvotnih igara koja prati priču Pokémon animirane serije), gdje igrač dobiva Pikachua, Električnog miša, poznatog po tome što je maskota Pokémon medijske franšize.

U Pokémon Gold, Silver i Crystal videoigrama, Cyndaquil je jedan od tri dostupna početna Pokémona (druga dva su Chikorita i Totodile). Ako igrač izabere Cyndaquila, težina igre namještena je na "Lako". U Pokémon Emerald videoigri, Cyndaquil je jedan od tri Pokémona koje igrač može izabrati kao dar Prof. Bircha, nakon što igrač popuni Hoenn Pokédex. U Pokémon Ruby, Sapphire, FireRed i LeafGreen videoigrama, može ga se dobiti samo kroz razmjenu. U potpunosti ga je nemoguće dobiti u Pokémon Red, Blue i Yellow videoigrama. U Pokémon XD: Gale of Darkness, nakon što igrač upotpuni Mt. Battle u Story modu, može dobiti Cyndaquila sa tehnikom Eksplozivnog žiga (Blast Burn), ekstremno moćnim Vatrenim napadom koji je inače isključivo dostupan samo Charizardu. Cyndaquil je jedan od šesnaest startera u Pokémon Mystery Dungeon videoigrama.

U animiranoj seriji[uredi | uredi kod]

Cyndaquil se u Pokémon animiranoj seriji pojavljivao mnogo puta, većinom pod Ashovom kontrolom. Njegov se Cyndaquil, u usporedbi sa njegovom Chikoritom i Totodileom, ponekad činio veoma slabim i sramežljivim. U početku, trebalo mu je malo vremena da se zagrije prije njegova Bacača plamena (Flamethrower), ali nakon malo treniranja sa Ashom, sada može koristiti Vatrene napade kadgod on želi (kao i u Ashovoj borbi protiv Jasmine u gradu Olivineu).

Cyndaquilovo prvo pojavljivanje bilo je u epizodi 143, gdje su se Ash i još jedan Pokémon trener natjecali kako bi uhvatili Cyndaquila. Ash je na kraju pobijedio i spasio Cyndaquila, bacivši Poké loptu na njega nakon još jedne eksplozije Tima Raketa, kada je bio preblizu eksplozije, te ga spasio od ozljeda. Iako je Ash uhvatio Cyndaquila, drugi se trener borio sa Ashom za njega; Ash je pobijedio. Ash je mnogo puta koristio Cyndaquila u Johto borbama, uključujući onu za njegov bedž Dvorane grada Olivinea, protiv Jasmininog Steelixa, kada je i pobijedio. Ash ga je koristio i u Johto ligi protiv Jacksonovog Shiny Magnetona, ali je Cyndaquil izgubio. Cyndaquil je trenutno u laboratoriju Prof. Oaka jer je Ash odlučio tamo ostaviti sve svoje Pokémone, osim Pikachua, prije svojih avantura u Hoennu.