Cy Twombly

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Cy Twombly
Biografske informacije
RođenjeEdwin Parker Twombly, Jr.
(1928-04-25)25. 4. 1928.
Lexington, Virginia, SAD
Smrt5. 7. 2011. (dob: 83)
Rim
Nacionalnostamerička
Profesionalne informacije
ObrazovanjeSchool of the Museum of Fine Arts, Boston
Washington and Lee University
Art Students League of New York
Black Mountain College
Opus
Poljeslikarstvo, kiparstvo, kaligrafija

Saj Tvombli (rođen 25. aprila 1928. godine u Leksingtonu, Virdžinija, SAD — umro 5. jula 2011. u Rimu, Italija) je bio američki apstraktni umjetnik.

Studirao je u Školi muzeja lijepih umjetnosti u Bostonu, na Univerzitetu Li u Leksingtonu i Ligi studenata umjetnosti u Njujorku, od 1948. do 1951. godine. U ligi studenata umjetnosti, sreo je Roberta Raušenberga, na čiji se savjet upisao u Koledž Blek Muntajn, kod Ašvila u Sjevernoj Karolini, 1951. godine, studirajući pod okriljem apstraktnih ekspresionista Franca Klajna i Roberta Madervila.

Prvu samostalnu izložbu je imao 1951. godine u organizaciji galerije Koc u Njujorku. U to vrijeme njegovo djelo je bilo pod uticajem Klajnovog crno-bijelog gestualnog ekspresionizma, kao i Paula Klea. Godine 1952. Tvombli dobija nagradu Muzeja lijepih umjetnosti Virdžinije, što mu je omogućilo da putuje u Sjevernu Afriku, Španiju, Italiju i Francusku. Poslije povratka sa putovanja, 1953. godine, služio je u američkoj vojsci kao kriptograf. Od 1955. do 1999. godine Tvombli stvara u Njujorku i Italiji, fiksirajući napokon svoj atelje u Rimu. U tom periodu je počeo da stvara svoje prve apstraktne skulpture, koje, iako različitih materijala i dimenzija, je uvijek premazivao bijelom bojom. U Italiji je počeo da radi na djelima velikih dimenzija distancirajući se postepeno od svojih prvih ekrpesionističkih „škrabotina“ i počinje da koristi asocijativne i simboličke tekstove i brojeve, inspirišući se u grčkoj i rimskoj mitologiji, ali i u poeziji i istoriji grčke i rimske kulture. U tom procesu, stvorio je specifičan vokabular znakova i mrlja, koji se ponekad metaforički odnose na seks, ali bez korišćenja tradicionalne umjetničke ikonografije.

Godine 1964. bio je pozvan da učestvuje na Bijenalu u Veneciji. Umjetnički centar u Milvokiju je 1968. godine, priredio prvu retrospektivu njegovih djela. Tejt Modern je predstavio jednu veliku retrospektivu njegovog djela 2008. godine pod nazivom Cycles and Seasons, u kojoj se posebno ističe grupa djela Four Seasons (nastala u perodu između 199394. godine), a koja kritika smatra posebno značajnim u njegovom sveukupnom stvaralaštvu.

Umro je u Rimu 5. jula 2011. godine, gdje je imao fiksirano boravište skoro pola vijeka.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]