Crna Čiopa

Izvor: Wikipedia

Crna čiopa[uredi - уреди]

(Apus apus L.)

Ova ptica je posebna na mnogo načina. Na mesta gnežđenja dolazi kao poslednja, a napušta ih prva; za pticu svoje veličine može da dostigne zavidnu starost (zabeležene su jedinke stare 21 godinu). Loše vremenske uslove izdržava u stanju torpiditeta (stanje nalik nesvesnom). Kod crne čiope je najzanimljivija njena prilagođenost letenju - telo je upravo savršeno za let kroz vazduh. Čiopa sve svoje aktivnosti izvodi u vazduhu, osim odgajanja mladih. Tamo nalazi hranu, igra se, čak i spava na krilima najveći deo života. U vazduhu se pari i prikuplja materijal za izgradnju gnezda. Krila su joj uska i duga, što crnu čiopu čini brzim i preciznim lovcem insekata i raznih vrsta pauka. Vodu takođe uzima tokom leta, a kupa se tako što zaroni kljun i prska vodu unaokolo.

Crna čiopa se na mesta gnežđenja vraća svake godine u isto vreme, oko 1. maja u Srednjoj Evropi. Parovi ostaju godinama verni jedno drugom i uvek se gnezde na istom mestu, ali u slučaju uginuća jednog partnera, njegovo mesto ubrzo zauzima druga jedinka istog pola. Čiope legu 2-3 jaja a oba roditelja zajedno hrane i odgajaju mlade. U vreme odgoja, ptice lete sve do mraka, dok se neuparene ptice kolonije okupljaju i lete visoko u vazduh kako bi tamo spavale na krilima. Krajem jula mlade ptice izleću iz gnezda, najčešće odmah po zalasku Sunca, i više se ne vraćaju. Nije im potrebno vežbanje pošto već posle kratkog vremena lete isto tako dobro kao i odrasle ptice. Oko 1. avgusta počinje selidba u Afriku.

Čiope se gnezde u pećinama ili u šupljinama u drveću. U današnje vreme one najviše koriste rupe u zidovima ili slobodan prostor pod strehama kuća. Prihvataju i kutije za gnežđenje koje postavi čovek i ne boje se ljudi, te je veoma lako napraviti kutiju za njih i postaviti je na prozor. Izlaz mora da bude okrenut prema spolja pošto ptice ne lete uvis kada napuštaju gnezdo, već jednostavno "iskoče" iz njega i u slobodnom padu dobijaju brzinu potrebnu za let. Kutije treba da budu dimenzija 30 x 20 x 15 cm. Rupa za izlaz ima prečnik od 5 cm i nalazi se 3 cm iznad dna kutije i 5 cm od ivice jedne strane.


Vrsta: Crna čiopa, Apus apus.

Porodica: Apodidae.

Red: Apodiformes.

Veličina: dužina 16-17 cm, raspon krila 38-40 cm.

Težina: 35-56 g.

Boja: Tamnosmeđa, grlo belo.

Pol: nema polnog dimorfizma.

Radijus leta: nije izmeren, procenjeno na190,000 km godišnje.

Brzina: lebdenje na vetru 5-14, uz pogon krilima 11-28 i u toku igre 40-60 m/s.

Starost: 7 godina u proseku; najstarija prtenovana ptica bila je 21 godinu stara (videti ApusList-No. 0069, uz fotografiju ptice).

Hrana: leteći insekti i paukovi; prilikom ishrane mladih par hvata dnevno oko 50 g.

Neprijatelji: hobiji, soko lastavičar, ponekada mali sisari i automobili kada je vreme kišno i ptice lete nisko.

Parenje: monogamno sezonsko.

Gnežđenje: u rupama i šupljinama stena ili zidova kuća, šupljinama drveća i u kutijama za gnežđenje.

Jaja: od 2 do 3,5 g, bela, oba roditelja hrane mlade 19-20 dana.

Mladi: spremni za let kada dužina krila dostigne 16 cm (posle oko 40 dana).

Uticaj lošeg vremena: ptice snižavaju telesnu temperaturu i ostaju u gnezdu, mladi mogu da prežive nekoliko dana bez hrane. Neuparene ptice lete u regione sa boljim vremenom i vraćaju se u koloniju posle poboljšanja.


Dodatni resursi[uredi - уреди]