Crash (film, 2004)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Crash (film iz 2004.))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Crash
RežijaPaul Haggis
ProducentDon Cheadle
Paul Haggis
Robert Moresco
Cathy Schulman
Bob Yari
ScenarioPaul Haggis
Robert Moresco
UlogeSandra Bullock
Ryan Phillippe
Matt Dillon
Don Cheadle
Jennifer Esposito
William Fichtner
Brendan Fraser
Terrence Howard
Christopher "Ludacris" Bridges
Thandie Newton
Larenz Tate
Michael Peña
Shaun Toub
Bahar Soomekh
MuzikaMark Isham
FotografijaJ. Michael Muro
MontažaHughes Winborne
DistribucijaLions Gate Films
DEJ Productions
Bob Yari Productions
Datum(i) premijere2004.
TrajanjeKino verzija
113 min.
Redateljeva verzija
115 min.
Zemlja SAD
 Njemačka
Jezikengleski
Budžet$6,500,000
Web stranicahttp://www.crashfilm.com/
Crash na Internet Movie Database

Fatalna nesreća je naziv za američki igrani film (originalni naziv Crash) koji je osvojio nagradu Oscar za 2005. godinu. Film je režirao Paul Haggis, koji je zajedno s Robertom Morescom napisao i scenario.

Osim za najbolji film, Fatalna nesreća je dobila Oscare za najbolji scenario i najbolju montažu.

Snimljen je godine 2004. a premijeru je iste godine imao na Filmskom festivalu u Torontu. Godinu dana kasnije je pušten u redovnu distribuciju na teritoriji SAD, temeljem čega je stekao pravo da se natječe za Oscare.

Film prati isprepletene sudbine nekoliko stanovnika Los Angelesa, kroz koje se pokazuje loše stanje međurasnih odnosa u tom gradu i modernoj Americi.

Kratak sadržaj[uredi | uredi kod]

Nekoliko naizgled slučajnih incidenata u Los Anđelesu, u periodu od dva dana, prepliću se u provokativnom završetku filma koji otkriva tamnu stranu ljudske prirode.

Lepo obučeni mladi par belaca šeta se veoma osvetljenim šetalištem. Žena na trenutak pogleda sa strane i onda se čvrsto pribije uz muškarca. Deluje dovoljno bezazleno… Ali ne i za mladog tamnoputog momka koji je pogledom susreo s njom. Nesporazum ili uvreda? Strah ili neznanje? Šta god da je uzrok, naizgled bezazleni gest ili komentar može dovesti do kobnih poslednica, dok se prepliću životi u filmu.

Među očajnicima u filmu je i detektiv, umoran od svega, koga igra Don Čidl. Policajca detektiva igra i Dženifer Espozito, koja je partner lika koji tumači Dona Čidl – kako na poslu, tako i u krevetu, a Rajan Filipi glumi mladog idealistu koji se suočava sa izborom kako i da li uopšte da svoja uverenja pretoči u akciju.

Glavne uloge[uredi | uredi kod]

Kontroverze[uredi | uredi kod]

Velika se prašina podigla kad je Fatalna nesreća na 78. dodjeli nagrade Oscar nagradu za najbolji film osvojila u konkurenciji sa favoritom Planina Brokeback, koja je najboljim filmom prozvana na svim bitnijim festivalima od Venecije do Zlatnih globusa.

Teorije o tome zašto se Akademija odlučila za Fatalnu nesreću različite su: neki tvrde kako je riječ o lokalpatriotizmu glasača, koji su mahom iz Los Angelesa, jer se ovaj film, kao i prošli dobitnik, Djevojka od milijun dolara, odvija u tom području. Ta je teorija ubrzo odbačena, jer prije ta dva filma niti jedan dobitnik Oscara za najbolji film nije bio smješten u L.A. Drugi, pak, tvrde da je riječ o homofobiji glasača - nekolicina njih javno je tijekom perioda glasanja izjavila kako ne žele pogledati Planinu Brokeback.

E. Annie Proulx, autorica kratke priče Planina Brokeback, po kojoj je nastao scenarij tog filma, žestoko je nakon dodjele napala Akademiju i Fatalnu nesreću, nazivajući je smećem, a izvor problema smjestila je u scijentološke redove, čiji su pripadnici mnogi glasači Akademije, baš kao i redatelj Fatalne nesreće Paul Haggis.